Главен комисар Джартов: Обществото ни трябва да свикне и да приеме системата Bg-Alert

Кадър: БНТ
share

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов заяви, че обществото ни трябва да свикне и да приеме системата за ранно известяване при бедствия и аварии Bg-Alert.

Думите му са по повод критиките, че много от жителите на Елин Пелин са се уплашили, когато били известени за взривовете около града.

Според Джартов обаче ситуацията към онзи момент е била наистина критична и оповестяването на местното население е било задължително.

Системата BG-ALERT пожелателна, а не задължителна при бедствие?

Обществото трябва да започне да свиква и привиква с такива системи. От колеги от други страни знам, че винаги в началото отзвукът е бил негативен, но с течение на времето се вижда, че от системата има полза, но трябва време, обясни той в ефира на БНТ.

Относно самата ситуация в града, гл. комисар Джартов каза, че все още продължават да отекват остатъчни взривове от пиротехническите изделия, но те намаляват постепенно, което е добър знак.

Той не пожела да се ангажира с точната причина, довела до инцидента, пояснявайки, че тепърва предстои обстойно разследване от страна на компетентните органи.

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев за взривовете: Вероятно се касае за човешка небрежност

На въпрос дали все още има някаква надежда синът на собственика на склада и 60-годишният мъж да бъдат намерени живи, Александър Джартов отговори, че „надеждата винаги остава“, но не може да даде повече информация, защото не разполага с такава.

В заключение добави, че от този следобед хората са започнали да се прибират по домовете си, а електрозахранването постепенно се възстановява.

Водещи новини

Още новини