Грешки в наредбата за техническите прегледи заплашват много коли да бъдат спрени

Freepik
share

Грешки в наредбата за техническите прегледи заплашват много автомобили да бъдат спрени от движение, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента народният представител от "Възраждане" Ангел Славчев.

По думите му заплашени от спиране от движение са предимно бензиновите по-стари коли заради нормите за отделяне на емисии. 

"Готови сме да застанем пред Министерството на транспорта и да започнем протести, защото хората масово ще останат без автомобили в следващата една година", смята Славчев.

Депутатът подчерта, че в този казус качеството на горивата също е от значение. "Хората споделят, че автомобил, зареден с бензин А95, не минава изискването за газовете. На същия му се сипва 100-октаново гориво и минава", обясни той. 

"В момента масово възрастни хора, които карат по-стари автомобили, но и не само, биват спирани от движение автоматично. Автопаркът в България ще бъде съкратен драстично и то автоматично. Ако вашият автомобил няма спирачки, той бива пускан за 14-дневен срок да си оправи проблема. Ако не отговаря на газовите норми, той бива спиран от движение. Трябва да си го изкарате от пункта с репатриращ автомобил", каза още той. 

Искат 180 лева за преглед на бензинова кола

"Опитваме се да направим така, че наредбата да бъде променена. Изцяло зависи от двете министерства – на екологията и на транспорта. И двете заявяват, че имат волята да го направят, но реални действия до момента няма", подчерта още народният представител, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини