Фермери помагат с животни и фураж на Иван, изгубил овцете си в пожара край Харманли

share

Фермери от цялата страна поискаха да помогнат с животни и фураж на стопанина, изгубил стадото и фермата си при пожара в Харманли. Държавата пък в спешен порядък обеща 45 000 лева и строителен материал.

„Българите са готови да помагат. Благодарение на колегите, които ми предоставиха обора, ще мога отново да си събера стадо. Благодарен съм и на останалите колеги, които помагат с каквото могат“, каза фермерът Иван Янъков, чието стадо с 250 овце изгоря в пожара край Харманли.

До края на седмицата започва изплащането на помощите за пострадалите при пожарите фермери

43-годишният мъж получава десетки обаждания всеки ден и усеща съпричастността на хората към неговата трагедия. Признава, че всеки иска да му помогне с каквото може.

„Парите и строителните материали, които обещаха от държаната, ще са ми напълно достатъчни да започна всичко отначало. Надявам се, че ще платят и изгорелите животно, но това ще го реши правителството“, каза още фермерът Иван Янъков.

Марийка Нейкова също е фермер и е предоставила стопанството си в с. Черепово, за да може Иван да отглежда предоставените му от други фермери животни.

„Там могат да бъдат отглеждани до 150 животни. Колегите Николай Нейков и Николай Пешев от селото ще му помогнат с фуража – сено и жито“, поясни той.

Марийка и Иван не са се познавали преди това. Главният ветеринарен лекар в Харманли д-р Сакарски се обадил на жената и помолил да предостави на фермера в беда неизползваните кошари. „Аз веднага се съгласих, защото ние не ги използваме в момента. Веднага регистрирахме кошарите“, поясни Марийка Нейкова.

Самият Иван Янъков има надежда, че скоро ще изгради фермата си отново и ще продължи да се занимава с овцевъдство.

Водещи новини

Още новини