Доброволецът Тодор Грозданов: Горяха дървета без пламък, чуваше се бумтеж, после падаха

Getty images
share

Пожарът в пловдивското село Отец Паисиево беше страшен, гореше широколистна и иглолистна гора, нарича се върхов пожар. При тази ситуация няма пламък, чува се един характерен звук - нещо като бумтене. Ако не си го чувал, не разбираш, че трябва веднага да се махнеш от мястото, защото за секунди огромни дървета се стоварват. Това разказа секретарят на Националната асоциация на доброволците в България Тодор Грозданов пред OFFNews.

Вчера той е участвал при гасенето на пожара край селото. 

Там теренът е много труден - неравности, без вода и на всичко отгоре - екстремни температури. Доброволците са се включили с леко оборудване - лопати, кирки, тупалки, пожарогасители. Те са необходими за прокарването на просеки за ограничаване на пламъците, обясни Грозданов. Подръчните средства са безценни за потушаване на такъв терен, където тежка техника няма как да влезе.

Спасението на изгарящите е само в собствените им ръце, да не търсят държава и политици – няма ги!

Някои ще се усмихнат на пожарогасителите, тъй като те са безполезни при големи огнища. Но 48-годишният доброволец обясни, че с тях се носи вода, а когато са в ръцете на 10 души, означава около 200 литра - количество, което е полезно в определени случаи.

"Доброволците са безценни. Те се справиха много добре вчера. Но нека да е ясно, че те са две категории - такива като нас - обучени, с подходяща екипировка, и спонтанни доброволци. Последните са с големи сърца и горят от ентусиазъм да помогнат, но често са облечени и обути неподходящо и това може да е причина за изгаряния и наранявания", предупреди Тодор Грозданов.

Той даде за пример човек, чийто обувки са се разтопили от огъня. Пострадалият се оказал пациент на лечебно заведение заради изгорените си стъпала. Ако сте облечен с дрехи от изкуствена материя, рискувате да получите също изгаряния, защото огънят ще ги разтопи. Освен това необучените не са чували какво се случва, когато всичко гори без пламък, бумтежа и падащите дървета, заплашващи да затиснат всеки, а при такава стихия няма време да обясняваш, е категоричен Грозданов.

От Националната асоциация на доброволците в България съобщават, че 120 000 дка около Свиленград вече са пустиня. Половината гора в кв. "Средна кула" край Русе е изгоряла, 30 000 дка край Хасково, 20 000 дка около Хисаря.

Още десетки пожари край Варна, Пазарджик, Стара Загора, Пловдив и на много други места в цялата страна.

"Молим всеки, който иска да ни подкрепи в тази трудна битка да го направи по един от следните начини:

- Като изпратите SMS с текст DMS OGNEBOREC на номер 17 777

- Чрез дарение за кампанията в platformata.bg

- Чрез банков превод по сметка:

IBAN: BG11UNCR 7000 1522 2002 11

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: Национална асоциация на доброволците в Република България

Средствата ще използваме за закупуването на ранцеви пожарогасители за всички доброволни формирования, членуващи в НАДРБ."

 

Водещи новини

Още новини