Водещите новини! България гори; пожарите се увеличават; всички формирования във Въоръжените сили са в постоянна готовност

Getty Images/МО/Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 17 юли   

 

Във връзка с усложнената пожарна обстановка в страната и непредсказуемостта в развитието на ситуацията в много райони на България, министърът на отбраната Атанас Запрянов разпореди всички формирования във Въоръжените сили и модулите им за участие в гасене на пожари да бъдат приведени в готовност за действие при необходимост.

Това се отнася и за формированията в областите, в които ситуацията е спокойна, съобщиха от пресцентъра на МО.

Министър Запрянов разпореди всички формирования да бъдат приведени в готовност за гасене на пожари

***


Във Варна днес е отчетен температурен рекорд, съобщават от НИМХ.

Точно по обед, термометърът в морската столица в отчел 36,2°. До момента рекордът за днешния ден е държала 1938 година, когато температурата е била 34,8°.

Варна счупи температурния рекорд

***


Огънят от пожара в Ямболско навлезе в село Воден. Ситуацията се усложнява, а местните хора се самоевакуират.

Пожарът от землищата на съседните на Воден села много бързо се разрасна и за минути обхвана къщите на хората, които са се евакуирали сами.

Сред хората има възрастни и трудно подвижни.

Пожарът в Ямболско навлезе в село Воден, хората се самоевакуират

***


Днес, 17 юли, от 14.45 ч. още 30 военнослужещи с 6 единици техника от 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора на Сухопътните войски, се включват в гасенето на големия пожар край село Воден, област Ямбол.

Огънят се разраства бързо и военнослужещи от състава на Военновъздушните сили – 21 военнослужещи с 6 единици техника, от военно формирование 26 030 – Безмер подсилват действията по пожарогасене, съобщиха от пресцентъра на МО. 

Пренасочват хеликоптера, гасящ пожара край с. Отец Паисиево, към огнения ад в с. Воден

***


Пожар избухна на 1800 м. надморска височина в района на Белмекен.

Огънят е обхванал 3-4 декара. Възможно е да е навлязъл на територията на Национален парк Рила.

Над 60 пожарникари и доброволци са на терен и се опитват да овладеят стихията.

Избухна пожар в района на Белмекен

***


Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността Църнако в землището на Банско, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Благоевград.

От там посочват, че по първоначална информация е обхванат черен бор, а пожарът е низов. Към момента огнената стихия е локализирана.

Пожар е избухнал в местност в землището на Банско

***


ГКПП Богородица - Евзони между Република Северна Македония и Гърция е затворен заради пожар, възникнал от гръцката страна на границата, съобщават от МВР в Северна Македония.

Според съобщението се предприемат интензивни мерки за потушаване на пожара, но от МВР призовават гражданите на Северна Македония да не използват този граничен пункт до потушаване на пожара и нормализиране на движението през границата.

Пожар затвори граничния пункт "Богородица" между Северна Македония и Гърция

***


Мнение сподели финансистът доц. Григор Сарийски, според който е много вероятно Ивелин Михайлов да се занимава с банкова дейност без лиценз, като събира банкови заеми от различни хора, като изтъкна че подобни действия са незаконни.

На Стефан Калчев били правени обещания от Ивелин Михайлов, че с времето ще получава дивиденти от своите инвестиции, съобщава 24 часа.

„На Ивелин приятелите му са от контингента на мутрите", разказа полк. Калчев.

Той твърди, че за Михайлов работили предимно хора с ромски произход, на които раздавал от сакове пари в кеш, без каквито и да било документи.

Изслушан беше и инвеститорът в "Исторически парк" Симеон Иванов. Той разказа, че на 23 март 2023 г. е инвестирал в парка чрез посредник - Мирослав Стоянов, 10 000 лв с 1% лихва на месечна основа за период от една година. Обещаните пари обаче получил едва днес, когато се разбрало, че ще говори пред комисията.

Нови скандални подробности за "Исторически парк" разкриха в НС

***


Нямам все още някакви сериозни впечатления, защото съм едва за втори ден тук. Все пак мога да каже, че тук мащабът и разнообразието са невероятни. В пленарната зала евродепутатите някак си подхождат с по-голямо уважение един към друг, отколкото депутатите в националния ни парламент. Това го казвам с голямо съжаление, че нивото на общуване и нивото на дебат в българското Народно събрание не е на това ниво, което подхожда на институцията. 

Никола Минчев разкри първите си впечатления от ЕП и ще има ли нова "сглобка"

***


Ясно заявихме, че няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи, ако има сформирано такова мнозинство както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен.

Росен Желязков: Ще говорим с ПП-ДБ за антикорупционните им инициативи, но не и за кабинет

***


Кирил Петков ("Продължаваме промяната - Демократична България") беше избран за председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове в 50-ото Народно събрание, а за нейни заместник-председатели - Деница Николова от ГЕРБ - СДС, Стоян Таслаков от "Възраждане" и Красимир Йорданов от "БСП за България".

Кирил Петков оглави парламентарната комисия по европейски въпроси, а Андрей Цеков - по регионална политика

***


Бивш служителка на ЦРУ и висша служителка Съвета за национална сигурност е обвинена, че е бил таен агент на южнокорейското разузнаване, съобщиха от министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от Асошиейтед прес.

Според обвинителния акт, внесен във федералния съд в Манхатън, Сю Ми Тери е приемала луксозни стоки, включително скъпи дамски чанти, и скъпи вечери в суши ресторанти в замяна на това, че е защитавала позициите на южнокорейското правителство по време на медийни изяви, споделяла е непублична информация със служители на разузнаването и е улеснявала достъпа на южнокорейски служители до американски държавни служители.

Бивша служителка на ЦРУ е обвинена, че е била агент на южнокорейското разузнаване

***


Китай и Русия тази седмица извършиха военноморски учения с бойни стрелби в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

По най-малко три плавателни съда от двете страни са участвали в тридневните учения, съобщи снощи държавният китайски в. "Глоубъл Таймс".

Церемонията по откриването на руско-китайските военни учения "Морско сътрудничество - 2024" се състоя в китайското пристанище Чжанцзян, съобщи по-рано тази седмица руското министерство на отбраната.

Китай и Русия извършиха военноморски учения с бойни стрелби в Южнокитайско море

***


 

Водещи новини

Още новини