Финансиране на културно-исторически паметници във Видин

share

14 млн. лв. отпуска правителството за ремонт и инфраструктура на 6 културно-исторически паметници в област Видин. Между тях са крепостта "Баба Вида" и Синагогата в областния център.

Проектант на обектите е фондация "Созопол", която има солиден опит с над 30 проекта в областта на културното наследство.

Проектът за еврейския молитвен дом е готов и скоро ще започне неговата реализация, съобщи БНТ. Еврейската синагога във Видин е втора по големина по поречието на Дунав след тази в Будапеща. Молитвеният дом е внушителен и се намира в крайдунавския парк. Сградата е строена преди близо 120 години с дарения от евреите - търговци - тогава преобладаващо население в престижния квартал
на Видин "Калето". Забележителната архитектура повтаря стила на древноеврейски храм. Проектът на фондация "Созопол" предвижда тя да се превърне в многофункционален културен център, наречен на световноизвестния художник Жул Паскин, който е роден в града.

По думите на арх. Любомир Станиславов, "подобни пространства и подобни адаптации на религиозни сгради за такива цели практически няма и в България. Така че това ще бъде един проект много интересен. Имаме дори обещанието да получим няколко оригинала на Жул Паскин, които ще могат да бъдат изложени вътре".

За други обекти като Белоградчишките скали и крепостта "Калето" ще се изготвят документи за кандидатстване да бъдат вписани като част от световното културно-историческо наследство под закрилата на ЮНЕСКО. Тези проекти ще позволят чрез атрактивни туристически маршрути да се разкрие богатата история на Видинския край.

Водещи новини

Още новини