АЕЦ "Козлодуй" е поискал парогенератор от "Белене"

Novini.bg/ Canva
share

АЕЦ "Козлодуй" има нужда от нов парогенератор за шести блок заради зачестилите аварии. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малино в Народното събрание.

Изслушването беше във връзка с преговорите с Украйна за продажба на оборудването от втората ни атомна на Киев.

"Аз също съм дълбоко загрижен за този повтарящ се дефект на парогенератора се запознах подробно. Изискано е становище от ръководството на АЕЦ Козлодуй дали не може да се използва оборудването на "Белене". Двата отговора получих и те са противоречиви, именно поради това съм изискал още информация. Вчера получих отговор в който се казва, че ще отнеме четири - пет години изработването на нов парогенератор в Руската Федерация, нямат потвърждение от друг производител за изработка на парогенератор. Нашето мнението за наличието на резервен би позволило да го подменим при необходимост", каза служебният министър.

В писмото, което той цитира също е записано, че парогенераторите са еднакви в двете централи и може да бъдат подменени. Необходима е обаче още информация от Националната електрическа компания (НЕК), която е собственик на оборудването за втората атомна.

Депутатите изслушват двама служебни министри

Междувременно текат преговорите с Украйна за продажба на същото оборудване. Обща делегация е направила инспекция на място. В нея са участвали представители на НЕК и украинската "Енергоатом". Изпратена е оферта на Киев, получен е отговор, но предстои да бъдат продължени преговорите.

Водещи новини

Още новини