Водещите новини! Окончателно: 6 български партии в ЕП. ДАНС вика на разпити лекари, защитавали изграждането на детска болница (и още…)

bTV/Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 11 юни   

 

ДАНС викат на разпити лекари, юристи и общественици, които защитават каузата за изграждане на Национална детска болница. Причината – сигнали срещу тях от „Търговска лига“, дружеството, което искаше да строи частна болница с педиатрично отделение „Мама и аз“.

„Явно съм застрашила националната сигурност с изразяването на мнение и даването на становища, базирани на моята експертиза в тази област. Изглежда, че както в северна Корея, така и в България, когато изразяваш собственото си мнение, задаваш въпроси и защитаваш една обществено значима кауза, те привикват в ДАНС“, обясни адвоката по медицинско право Мария Шаркова, която е получила покана да се яви на разпит.

„Доколкото зная различни лекари – специалисти и изявени членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница, също са били извикани в ДАНС или им предстоят такива срещи“, допълни тя.

„ДАНС обясни, че става дума за сигнали срещу всеки един член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница от стана на „Търговска лига“. Не ставаше дума за проверката, сезирана от служебния премиер по този казус“, поясни адвокат Шаркова.

ДАНС викат на разпити лекари и юристи, защитавали каузата за изграждане на Национална детска болница

***


Шест български партии ще изпратят депутати в Европейския парламент, сочат официалните данни от преброяването на гласовете, публикувани в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

При 100% обработени протоколи към 23.00 часа на 10-ти юни окончателните резултати са следните: 

ГЕРБ - СДС - 23.54% - 473 994 гласа 
ДПС - 14.66% - 295 052 гласа
„Продължаваме промяната - Демократична България" - 14.44% - 290 792 гласа
„Възраждане" - 13.98% - 281 439 гласа
"БСП за България" - 7.01% - 141 175 гласа
„Има такъв народ" - 6.04% - 121 573 гласа 

С „Не подкрепям никого" са гласували 3.19% или 62 308 души.

Окончателно: 6 български партии в ЕП, ДПС изпревариха ПП-ДБ за второто място

***


Не само такива партии като „Величие" ще влизат в парламента, ще влизат и на знахари и баячки, каза политологът проф. Росен Стоянов.

Стоянов, политолог: Не само партии като "Величие" ще влизат в НС, а и на знахари и баячки

***

От общо 9595 машини, едва малко над 140 са дефектирали по време на изборите в неделя. Това е под 1,5%.

Тенденцията в световен мащаб е отклонение до 2,5%, т.е. ние сме под нея. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS акционерът и член на борда на директорите в „Сиела Норма” АД Иван Тодоров.

„Сиела Норма” АД: Отклонението при машините в света е 2,5%, при нас е под 1,5

***


Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков излезе с първи коментар след обявяването на изборните резултати от вота за парламент, на който ПП-ДБ зае трето място след ГЕРБ-СДС и Движението за права и свободи.

Публикуваме позицията на Кирил Петков без редакторска намеса:

"Приятели, днес се събираме да осмислим новата ситуация в дълбочина..."

Петков след срива на ПП-ДБ на изборите: Ще продължим промяната за страната ни

***


„На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези, които дадоха своята подкрепа за нашата коалиция и на тези, които не го направиха. 

Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша“. 

Това написа във фейсбук ген. Атанас Атанасов. 

Атанас Атанасов с пост за резултатите от вота и оставката на Христо Иванов

***


Авария на Топлофикация до Първо училище в София.

20-метров гейзер с вряла вода бликна в София

***


Софийският районен съд проведе заседание по делото срещу Васил Михайлов, син на прокурора от Перник Бисер Михайлов, за нанесен побой.

Днес трябваше да бъде разпитан свидетелят Едуард Крушовски, но тъй като той е извън страната, това не се случи и съдът прие две експертизи по делото. Първата е относно снимки и видеоклипове, извлечени от мобилен телефон, на които се виждат сцени с насилие, в които участва и подсъдимият Михайлов.

Съдът проведе заседание по делото срещу прокурорския син за нанесен побой

***


Новото споразумение между Москва и Техеран за всеобхватно сътрудничество беше временно прекратено поради проблеми, пред които са изправени иранските партньори, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията цитира РИА Новости, която се позова на руското външно министерство.

„Това е стратегическо решение на ръководствата на двете страни", цитира РИА Замир Кабулов, представител на руското външно министерство. „Процесът ... е спрян поради проблеми, които имат нашите ирански партньори“.

Новият договор за сътрудничество на Русия с Иран временно е прекратен

***


Най-новият план на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да отстрани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен включва това да я държи далеч от разговорите за настоящия ѝ пост и бъдещите ѝ перспективи, пише  брюкселската редакция на „Политико“, предава БТА. 

Шарл Мишел планира да отстрани Урсула фон дер Лайен от ключови преговори в ЕС

***


Производство на нова бира от листа на кока е започнало в Боливия, но не е ясно дали тя някога ще бъде одобрена за продажба по света, съобщава АП, цитирани от БТА. 

В квартал на столицата Ла Пас се разнася сладникавият аромат на кока, накисната в бъчви – това е лицензираната от властите дестилерия El Viejo Roble (“Старият дъб”), която от години произвежда алкохол от листа на кока, а сега се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока.

Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да приеме факта, че новата бира съдържа екстракт от издръжливите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина. Но неотдавнашното историческо решение на Световната здравна организация да проучи ползите от коката, които не са наркотични, съживи старите надежди на боливийските фермери, производители и търговци.

Боливия започва да произвежда бира от кока

***


 

Водещи новини

Още новини