Васил Терзиев на 24 май: Трябва да върнем учителите на пиадестал

Нова телевизия
share

На 24 май трябва да имаме стремеж за просветено общество, да обичаме книгите, да уважаваме учителите. Това заяви кметът на София Васил Терзиев в ефира на Нова. 

По думите му има какво още да се желае в българското образование. 

"Смятам че сме във възходяща тенденция. Обиколките ми в училищата ме срещнаха с будни деца. Явно е, че децата ни са добри, учителите ни си вършат работата. Трябва да върнем учителите на пиадестал, в класната стая и като заплащане", посочи Терзиев. 

"Една нация без образование и култура няма бъдеще", категоричен бе той. 

Васил Терзиев отбеляза, че любимата му книга е "Една торба ключове". Кметът на София сподели, че като ученик е получавал двойки по музика. А любимите му предмети са били математиката и физиката. 

На въпрос за липсата на места в детските градини, столичният кмет заяви: "Строят се 16 детски градини. Активно се работи по проектиране на нови". 

Министърът на културата: На 24 май няма какво да ни раздели

Справянето с много от предизвикателствата пред образованието са в рамките на националната политика, коментира той.

"Общината може активно да работи, като една от многото заинтересовани страни, с Министерството на образованието. Това, върху което ние сме се фокусирали, е самата инфраструктура - строеж на нови ясли, детски градини, училища, ремонтиране на базата на училища. Защото колкото има отношение образователният процес, толкова има и средата, която също възпитава и те учи на определени ценности. Ние искаме децата и учителите да бъдат в една доста по-приветлива среда, нещо, което да ги стимулира, да ги вдъхновява и да постигнем тези резултати, на които се надяваме", заяви Васил Терзиев.

Водещи новини

Още новини