Под чадъра на безотговорността ли са разлигавени деца на политици и др.далавераджии?!

булфото /архив/
share

Те убиват невинни хора по пътищата от години, шофирайки мощни возила и газейки всякакви правила и закони. Те стрелят с оръжията на безхаберни родители и роднини. Въртим се сякаш в омагьосан кръг от години, правим едно и също и като същи глупаци очакваме различни резултати.

Прави лошо впечатление, че това правило е валидно за онази част от обществото ни, която се ползва с привилегии във всяко едно отношение – политици, овластени чиновници, внезапно и случайно забогатели в мътните години на прехода и т.н..

Към размисли по тази тема ме подтикнаха поне две случки от последните дни – убийството при пътната катастрофа в Пловдив, в която се оказа, че толериран досега пътен джигит за три години е направил около 16 нарушения на законите и правилата?! Е, накрая се наигра – пак яхнал мощен автомобил, уби двама невинни на пътя.

Спомнете си колко такива безобразия преживяхме в годините назад!

Нима друг един такъв надрусан безхаберник, син на незнамси каква търговка не уби на пътя нашия колега Милен Цветков?

Забелязва се, че за размерите на България изобилстват разлигавени богаташки отрочета, които високомерно правят всякакви безобразия и рядко носят отговорност за тях – чак евентуално, когато причинят смърт на някой невинен. Ако родителите им се чувстват виновни, прави са, според мен, защото са ги възпитавали да живеят с чувство за всепозволеност и безпардонност. Смятам, че ако поне веднъж са наказвали децата си да понесат отговорност да своите действия, можеше и да предотвратят нечия смърт на пътя. Или друго злощастно произшествие.

Другият симптоматичен случай тези дни е свързан с политика Явор Божанков и неговото непълнолетно дете, което простреля с пистолет друго дете. И на този тип произшествия сме обръгнали – не за първи път деца боравят с оръжия на невнимателни възрастни. Помните, предполагам, как синът на олимпийския ни шампион Гълъбин Боевски Пол се самопростреля с оръжието на баща си, което на всичкото отгоре беше занесъл в училището си! После му скимна да разнася и дрога, но получи някаква мижава присъда, а баща му беше веднага отстранен от политиката и обществената си заетост.

В случилото се в Арбанаси разбирам, че собственикът на оръжието щял да носи отговорност затова, че не го е скрил добре в дома си, така че да не е достъпно за деца. Добре.

А как ще бъде санкциониран родителят Явор Божанков за това, че точно неговото дете, а не някое друго, е взело пистолета и е простреляло своята близка роднина почти на неговата възраст?!

Впрочем в Закона за задълженията и договорите ясно е разписано, че родителите носят отговорност за вредите, които децата им съзнателно или пък не са нанесли някому. Да вярваме ли, че юристът Божанков, който пак иска за законотворчества в нашето НС и вероятно е наясно с нормите, ще даде доблестен пример на цялото общество като няма да се орезили и се скатае, без да поеме никаква отговорност за случилото се?!

Водещи новини

Още новини