Светослав Иванов: Въртим се в кръг, но не защото сме хиндуисти

бТВ
share

Коварно нещо е дистанционното. Можеш да натиснеш паузата по всяко време и картината замръзва, след това може да превъртиш, връщайки се назад, но напред можеш да отидеш само ако гледаш в реално време. Разбира се, ако вече този филм не си го гледал и той не се повтаря отново и отново. Така започна днешния си коментар на водещи в предаването "120 минути" журналистът Светослав Иванов.

Ето как продължи той:

Това важи и за живота на всеки човек. Той трябва да се живее, а не да влизаме в новия ден, с усещането, че днес ни предстои нещо, което вече ни се е случило вчера. Това ражда една специфична ленивост, която хване ли те, влизаш директно в онази песен на "Тангра" за нашия град, "в който няма какво да се случи". Тя кънти в главата ти и днес, както е кънтяла вчера, докато "хора раждат се, дишат, мечтаят".

Ако си представите себе си в тъмна стая, без ориентир за времето и пространството, няма да намерите разлика в политическото говорене и българския дневен ред преди извънредните избори през 2022 и 2024 г. Ще чуете същите думи от същите герои на фона на не особено променена международна среда. С изключение на това, че освен избори у нас, предстоят и избори в цяла Европа и САЩ. Те в момента излъчват доста колебливи сигнали както към европейските си партньори, така и към нашия регион, поставяйки акцент основно върху енергетиката и оставяйки всичко останало на втори план.

Времето винаги следва своя неумолим ход и ако за нас нищо не се случва, това не означава, че това важи за всички останали. По-скоро означава, че ние сме зациклили в някакво специфично наше времепространство на нов епизод дежа вю.

Езиковед: Политиците налагат модели на речева агресия - изключително притеснително е!

В това зацикляне, най-много ме притесняват политиците, които използват вулгарния, отвратителен маниер на публично говорене. Този маниер дава крила на простака да мултиплицира простащината си във всекидневните си отношения с обществото - да демонстрира своята безпардонност, вярвайки, че това е някаква нова норма на поведение, която е предпоставка за просперитет и символ на успех. "Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен", гласи тази самозаблуда, родена от агресивно налагащи се примери, които всекидневно се набиват в съзнанието на обществото.

Какво отглеждате? Рецидивисти на по 18 г., убийци, джигити, бандити, побойници

Тогава интелигентният човек неосъзнато започва да се свива пред тържеството на наглостта. По улиците реват мотори, полуразпаднали се коли нахлуват в града със 100 и кварталните момчета отново започват да мечтаят да са мутри. Точно като през 90-те. Когато знаехме, че бащата на Гошо е много силен, защото познава много силни хора. Когато знаехме, че на Наско чичо му познава един от охраната на един много силен. И така и днес - мечти на сила за сила, която всъщност да ни смазва, но пък да ни е сигурно. Да сме осигурени насила. Да ни капе... В кофа. Вместо да плуваме в морето.

Някой да изключи машината на времето, моля. 

В хиндуизма времето е кръг - когато животът ти стигне до своя край, започва ново начало. Така се родила концепцията за безбройните прераждания. Буда не харесал това и започнал да си задава въпроса - "Как можем да освободим душата си от този вечен кръговрат?" и се родил Будизмът и идеята за Нирвана. След това историята я знаете - за всички следващи религии времето е права линия, която върви само напред, без възможност да спре или да се върне.

Ако в момента имате усещането, че се въртим в кръг, това не е защото сме хиндуисти. По-скоро продължаваме да преминаваме през времето на две реалности - демонстрацията на обществото, че не е готово нито на големи промени, нито на големи компромиси на фона на радикализиран политически елит.

Тези две реалности все повече се разминават, въпреки различните обществени групи на примирилите се и пристрастените към статуквото и онези, които искат да го променят. Тези две групи са в пъти по-малко от наистина важната група - тази на разочарованите и апатичните. Всъщност те, без да го осъзнават, създават усещането, че се въртим в кръг. Но имаш ли право да се пускаш по течението на времето, когато става дума за твоя собствен живот? Хамстери не сме, хора сме и винаги става дума за нашето време и за нашия живот.

Водещи новини

Още новини