От АПИ ще предприемат конкретни мерки за обезопасяване на пътни участъци в община Казанлък

Pixabay
share

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще вземе спешни мерки за обезопасяване на пътни участъци на територията на община Казанлък, съобщиха от местната администрация. Мерките са посочени от Агенцията в писмо до кмета Галина Стоянова. Обезопасени ще бъдат рискови кръстовища край Шипка и Крън.

БТА припомня, че отговорът на запитванията на Галина Стоянова към АПИ дойде непосредствено след среща между нея и служебния регионален министър Виолета Коритарова. Във връзка с обезопасяването на кръстовищата до Шипка и Крън бяха организирани редица протести след поредния тежък пътен инцидент, при който загина млада жена. 

Сега в района на двете кръстовища се предвижда да бъде поставена изцяло нова вертикална сигнализация, хоризонтална маркировка и напречна шумна маркировка в двете направления на пътя. След съгласуване на проекта с Областната дирекция на МВР Стара Загора, дейностите ще бъдат възложени за изпълнение.

За пътя Шипка - Дунавци има одобрена заявка за полагане на хоризонтална пътна маркировка и предстои да започнат дейности по полагане на крайни и осови линии в един от участъците. Обновена ще бъде и маркировката на всички пешеходни пътеки по трасето. За пътя от Казанлък до село Средногорово е изготвен проект за постоянна организация на движението, съставен е протокол и е решено в село Бузовград да бъдат изградени три броя изкуствени неравности.

Кметът на общината изрази надежда всички проекти да бъдат изпълнени в кратък срок, посочват още от общинския пресцентър. 

По-рано този месец експерти и граждани обсъдиха в Казанлък концепция за интегрирани териториални инвестиции „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на община Казанлък“. АПИ е водещ партньор в разработването ѝ, с предложение за изграждане на обходен път на Казанлък, с дължина близо 4,5 км, свързващ път I-5 и път I-6. Първокласните пътища І-5 Русе-В. Търново-Казанлък-Ст. Загора-Хасково-Кърджали-граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Маказа и І-6 ГКПП Гюешево-Кюстендил-София-Карлово-Казанлък-Сливен-Бургас са главни транспортни артерии на републиканската пътна мрежа и свързването им ще изведе тежкотоварния трафик извън Казанлък. Това ще намали вредните емисии в града и ще повиши безопасността на движението. Събитието беше организирано от Областния информационен център – Стара Загора във връзка с текуща процедура за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. 

Преасфалтират пътни отсечки в община Казанлък

Водещи новини

Още новини