500 000 агнета в чиниите на българите по празниците

Unsplash
share

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

"Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на килограм живо тегло, в магазинната мрежа цената е 26, 28 лв. до 30 за килограм живо тегло, в зависимост от вида разфасовка." 

По думите на Караколев, през последните години се забелязва засилен интерес на пазаруване по фермите, което е резонно, заради цените, но и заради качеството. И това се отнася както за агнешкото, така и за млечните продукти - сирене и кашкавал.

Масови проверки за качеството на агнешкото месо

По данни на Асоциацията по Великден и Гергьовден се консумират около 500 хиляди агнета у нас.

Късният Великден предполага по-тежки агнета, които се търсят по-слабо и съответно изкупната цена на едро е по-ниска, каза още Караколев. 

Той припомни миналогодишния случай с внос на агнешко от Северна Македония, което беше с нанесена маркировка, която подвеждаше потребителя, че е българско производство. И отбеляза, че законът трябва да е още по-строг към извършителите на такива манипулации. 

Водещи новини

Още новини