Томислав Дончев: Нито един човек в Перник няма да посрещне зимата под открито небе

share

Министър Томислав Дончев категорично заяви, че няма да има ученици, които да не започнат нормално учебния процес в Перник и допълни, че всички нуждаещи се ще имат покрив над главата си за зимата. Това той направи пред камерите на TV7.

Кметицата на Перник Росица Янакиева също потвърди, че всички деца ще бъдат в класните стаи за първия учебен ден. Единствено учениците от гимназията по туризъм в града, ще се наложи да учат на друго място, като това ще е 6 СОУ. Все още не ясно дали сградата на гимназията ще бъде съборена или ще се ремонтира, казаха двамата. Основно се ремонтират училища, детски градини и общински сгради, заяви Росица Янакиева. Областният управител на Перник Радослав Йорданов пък обяви, че всички общински сгради в селата около града са годни за работа и няма опасност за служителите. Приблизителната стойност за възстановяването на сградния фонд в Перник е 9 млн. лева, като към момента са отпуснати 3,6 млн. допълни Янакиева. Министърът я допълни, че ежедневно се отпускат и помощи за ремонти на частни домове и хора в тежко положение, като по този начин сумата става по- голяма. Институциите трябва да работят по- добре, от когато и да е било. Системата трябва да е по- бърза и по- опростена, заяви още Дончев.

Жители на Перник изразиха опасения, че малко над 400 души могат да останат без покрив. Томислав Дончев обясни, че в случая става въпрос за незаконни цигански постройки, но обеща, че държавата ще се погрижи за всички и нито един човек няма да посрещне зимата под открито небе.

Водещи новини

Още новини