Депутат: 75 лева за пряко предизборно купуване на гласове. Купените: кàжи, баба, тенк ю!

Pixabay/Novini.bg
share

Не разбирам. Но вече не се и опитвам. Само наблюдавам. Когато пенсиите се увеличиха, на пенсионерите им казаха да са недоволни. Казаха им го техните любими партии и кафявите им медии, които ги обслужват. 

Сега им подхвърлят 75 лв., но не на всички, а на тесен кръг много бедни и оставят други много бедни (но с по 4 лв. по-богати…?!?!?!) с пръст в уста; и това е някак си празнично геройство. 

Докато народът кълве, въдичарите ще са сити и доволни. 

Мятането на коледни и великденски джобни пари са добре изпитан метод за народна любов, èле пък по предизборно време. Десет от десет направо!

Много ми хареса определението на Елисавета Белобрадова: „Въобще, логиката пак е – хвърляме парите на данъкоплатците през прозореца и който хване дано гласува от благодарност за нас“. 

Помните ли, когато даваха само по двайсет-трийсет по махалите? И тогава си мислехме, че е нахално. Колко наивно от наша страна, нали?

Между другото, тези 75 лв. ще дойдат от осигурителната система, нищо, че са социална добавка. Още една блестяща идея за избиване на дъното на бюджета с шут. Но… „който хване дано гласува от благодарност за нас“. От нашите пари ще раздават на пенсионери, за да се вържат да им гласуват на изборите. 

А кой ще възстановява парите от бюджета? Точно така, познахте – ние, а не предлагачите да „добри“ идеи. 

Една бърза справка за „ограбените пенсии“, защото не им омръзва да се оплакват, че ТОЧНО тези, ТОЧНО сега са ги обрали най-много и въобще сега се умира, а преди са текли реки от злато, сега са най-некадърните министри и общо-взето и по турско не е било толкова страшно. 

Средна пенсия в България:

2010 г. 284 лв. 
2019 г. 387 лв. Демек, за 10 години са увеличили пенсиите с някакви 100 лв.
2023 г. 861 лв. Тоест, за последното управление на най-„некадърните“ и на големите „крадци“ имаме увеличение с 500 лв. Хм… глей, кво нещо, а…

Заложиха и още да растат, но познай какво… Свалиха ги от власт. Отново. И ще се пренарежда социалната политика в посока постни пици. Отново. 

Но за пореден път се убеждавам, че българинът не вярва на собствените си очи, а на каквото му каже телевизорът да вярва. Или кафеникавите сайтове на бухалкаджиите, преоблечени като политици към днешна дата. 

За каквото гласувате, това получавате. И, ако отделните личности могат да станат жертва на несправедливост, то обществото – като цяло, никога не получава нещо различно от това, което заслужава. Да – отделни единици от обществото страдат с наказание, което не са заслужили. Но обществото, в завършената си цялост, с действията на всичките си представители, получават точно това, което заслужават. Корумпирани политици = бедност. 

Да, и ние страдаме покрай тях, но – като погледнеш – обществото си ги харесва и си им гласува. И се готви да го прави пак. И после още от същото. 

Хората си харесват цирковете и смятат, че функция на политиците е да ги забавляват. За Денков казват, че бил скучен. И понеже е скучен, не го харесват; и понеже не го харесват, са склонни да вярват, че е некадърен и неможещ, и че е крадец. Доказателства отдавна не са необходими, тълпата се нуждае само от емоции. Като сложиш тук и про-европейската политика, която не е само на думи, като сложиш и заемането на твърда позиция срещу любимия на тълпата путин, ето ти ги новите страшилища, достойни за страх и омраза. 

Шефката на митниците каза за информация, че с пари от задържани наркотици са се готвили да купуват избори, но уикендът е близо, а и слънцето пече, та аудиторията само се подсмихва вяло и си цъка в телефона по сайтовете за резервации на почивки. Драма няма. 

Важното е, че тези, които увеличиха пенсиите и заплатите на медиците, и на учителите, и заложиха увеличение и занапред, са „крадци“, а тия, дето N-найсе години ви казваха, че ще ви купят колело, ама друг път, ще ви спасят от тях. А и не са скучни, забавни са. 

___________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Водещи новини

Още новини