Спасители и на плажовете без концесионер?

share

Спасители и лекари да има и на част от неохраняемите плажове. Такова предложение за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще внесе следващия понеделник варненският депутат Димитър Атанасов.

Идеята на народния представител е плажовете, които не са дадени на концесия или под наем, а посетителите заемат повече от 30 на сто от площта, частично да се обезпечат със спасители и медицинско обслужване. Те ще бъдат осигурени от областните администрации във Варна, Добрич и Бургас.

Предложението на Атанасов е средствата за издръжката на водните спасители и лекарите да дойдат от концесионните такси и наемите на отдадените плажове. В момента 50% от сумите се превеждат на държавата, а 50% - на общината. Идеята на депутата е 20 на сто от приходите на държавата от концесионни такси да се превеждат по бюджета на областта, а 30 на сто – в общинската хазна. По отношение на наемите народният представител предлага 10% от цената да отиват в бюджета на губернатора, а 40 на сто – при кмета. „Тези средства ще бъдат харчени само и единствено за спасители и медицинско обслужване“, категоричен е Атанасов.

Предварителните изчисления сочат, че месечната издръжка на един пост с двама спасители ще струва около 2 500 лева. Професионалисти, които ще се грижат за опазване живота на летовниците по плажовете, ще има в пика на летния сезон, когато стават най-много трагедии.

По родното Черноморие от общо около 200 плажа малко над 60 са неохраняеми. В Бургас ивиците без спасители са 32, в Добрич – 16, а във Варна – 15. Най-много са плажовете на юг – 110. Във Варненска и Добричка област те са съответно 52 и 33.

Предложенията на Атанасов бяха приветствани от областните управители на Варна, Добрич и Бургас, които днес се срещнаха с народния представител. Домакин на срещата беше губернаторът Данчо Симеонов.

Водещи новини

Още новини