Откъде идва агнешкото за Великден

Pixabay
share

Агнешкото месо у нас за Великден, който тази година се пада на 5 май, а ден след него е Гергьовден, ще бъде внос от Република Северна Македония.

Причината е, че цената му оттам е значително по-ниска, отколкото официално продаваното у нас като родно производство, както и от официалния внос, обикновено от Нова Зеландия. 

Традиционно на трапезата за Великден и за Гергьовден присъства агнешкото, а повече от месец преди двата големи християнски празника цената му е като миналогодишната, показа проверка на „Телеграф“. 

Причината за застоя на цената обаче е, че към момента няма реално търсене на агнешко месо, а това ще се случи към средата на април. Засега нашите фермери продават на едро по 10 лева кило живо тегло и 12 лева на дребно.

Цената от кошарата до магазина скача двойно, като агнето се продава за около 23 - 25 лева.

Очаква се обаче цената му тази година да удари 30 лева в магазина, сочат предварителните прогнози за надценката.

В същото време внасяното от Северна Македония често влиза на българска територия нелегално. Това допълнително му снижава цената и такова месо може да се намери и за под 20 лева в магазините.

Според производителите идващото от югозападната ни съседка месо е замразено, но се пласира в магазините като охладено, подбивайки цените на родните агнета.

В същото време агнешко месо масово се внася от Нова Зеландия и се пласира в големите търговски вериги у нас.

Колко ще ни струва агнешкото за Великден?

Цената му за сметка на качеството е в пъти по-ниска от българското. Има и малък внос на агнета от Румъния и Гърция, но при тях няма особена разлика в цените. 

Водещи новини

Още новини