Водещите новини! Докато Путин набира сила и плаши с още войни и глад за територии, (не)коалицията у нас се тресе от битки за его (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 29 февруари   

 

„Няма никакъв официален обратен отговор. В понеделник г-н Борисов имаше лична покана от мен да седнем и да говорим по всички въпроси. 

Вместо това, единственото, което разбрах днес от брифинга им, е, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката, а дотогава единственото, което ще се случва – ще продължат тези моноспекатакли. Няма никакъв смисъл от това. 

Отговорната позиция е да седнем и да говорим. Нека да ни предложат техния документ, но няма смисъл да го дават в деня на оставката“.

Кирил Петков: ГЕРБ правят моноспектакли, за да стигнат до избори

***


„Ще проявим хладнокръвие и ще извървим целия път, който европейските солидни системи партии извървяват. На 5-ти ще представя на партията коалиционното споразумение, на 6-ти ще го дам на колегите от ПП-ДБ да го четат“.

Борисов: Ако на 8 март сме се разбрали, ще вървим напред, ако не - отиваме на избори

***


„След като видим какво ще правят, ще преценим какво да подкрепяме“.

Пеевски: ПП-ДБ да не се държат като в детската градина, а Денков да си прибере самочувствието

***


Стабилността на управлението и възможните сценарии след 6 март коментираха политолозите Георги Киряков и доц. Татяна Буруджиева в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Киряков коментира изказването на Борисов, че на 5 март ще представи споразумение, на 6-и ще го даде на ПП-ДБ, а ако няма разбирателство след 8 март, ще се върви към избори.

Избори или стабилно управление: Експерти с коментар

***


Поредна доза провокация в пленарна зала. Депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане" заяви, че колегата му Манол Пейков е във „видимо нетрезво състояние".

"Не знам как го допускате тук и очаквате да взима отговорни решения за бъдещето на България, след като той е злоупотребил с определени субстанции. От няколко дни не си е сменял дрехите, ходи с едни и същи, понамирисва. Той не е адекватен, лъха на алкохол".

„Господа и симпатяги, имам много несъвършенства. Пълничък съм, понякога съм рошав, кривоглед съм. Но пиенето не е един от пороците ми. Събират ми се около 50 грама на година. Проверете си опорките още веднъж. Виждам, че съм трън в задните ви части. Търсите начин да влезете под кожата ми. Това не е правилният начин. Може би ако промените отношението си към себе си и към света, ако имате по-малко гняв към околните и към себе си. Сериозно ви препоръчвам среща със специалисти и психиатри. Това също върши работа", каза Пейков.

"Възраждане": Манол Пейков лъха на алкохол, той: пиенето не е един от пороците ми

***


Още един българин беше арестуван във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия. Съдът в Лондон реши 38-годишният Тихомир Иванчев да остане за постоянно в ареста, където от година са и петима други наши сънародници.

Иванчев е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години. На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги, предава Нова тв.

Българинът, задържан във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, е бивш състезател по плуване

***


Този мандат на Европейския парламент беше наистина динамичен. Започнахме го с Ковид кризата. 

ЕП свърши много работа – приехме много инструменти, за да помогнем на държавите членки да закупят маски и други материали за лечебните заведения. 

От едната криза влязохме в друга – нападението на Украйна, имахме и енергийна криза заради зависимостта ни от руския газ. Влизаме и излизаме от кризи. 

Това заяви Ева-Мария Попчева, испански евродепутат с български корени, пред репортер на Novini.bg в Страсбург.

Евродепутатът Ева-Мария Попчева: Еврото не само не е страшно, но е и абсолютно нужно

***


Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Генерал Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

***


Днес ще разгледаме важни за нашата страна въпроси. Това каза руският президент Владимир Путин в обръщението си към Федералното събрание (двете камари на парламента в Москва).

Той също каза: Ние не позволихме Руската федерацията да бъде разкъсана. Искам да благодаря на въстаниците  в Източна Украйна, защитниците на Крим за това.

„Всичко това показва, че ние ще се справим с всички предизвикателства", добави държавният глава.

„Западът искаше да ни превърне в Украйна, да ни подчини и да ни разцепи. Но сметките му излязоха криви", посочи още Путин.

Владимир Путин: Враговете на страната ни трябва да знаят. Разполагаме с оръжия, с които можем да ги ударим

***


Нова Зеландия обяви днес палестинското ислямистко движение Хамас в неговата цялост за терористична организация, предаде Ройтерс.

Премиерът Кристофър Лъксън заяви, че атаката на Хамас срещу Израел през октомври миналата година е била брутална и че Нова Зеландия я осъжда.

Досега Нова Зеландия разглеждаше само военното крило на  Хамас като терористична организация, уточнява Ройтерс.

Нова Зеландия обяви "Хамас" за терористична организация

***


Съд в Илинойс забрани на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да участва в първичните избори на Републиканската партия в този щат, предаде Ройтерс.

Забраната бе наложена заради предполагаемата роля на Тръмп в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Влизането в сила на решението обаче беше отложено с оглед възможността на бившия президент да обжалва.

Съдът реши, че Тръмп трябва да бъде дисквалифициран от участие в първичните избори на републиканците на 19 март заради това, че е участвал в бунт.

Съд в Илинойс забрани на Тръмп да участва в първичните избори в този щат

***


 

Водещи новини

Още новини