Водещите новини! КС отхвърли искането за референдум за лева. Партиите от опозицията в сблъсък със своите, гласували за шеф на СОС (и още…)

Булфото/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 8 февруари   

 

Конституционният съд отхвърли искането на депутатите от "Възраждане" и "Има такъв народ" да бъде обявено за противоконституционно решението на 49-ото Народно събрание, с което беше отхвърлено предложението за произвеждане на национален референдум за лева. 

Съдът е бил в пълен състав от 12 съдии. "За" са били  11, а с особено мнение - Янаки Стоилов. Съдия Атанас Семов също е подкрепил мнозинството, но със специално становище.  Стоилов и Семов са от квотата на президента Румен Радев.

КС отхвърли искането за референдум за лева

***


Партия „Възраждане" остана без група в Столичния общински съвет. Това се случи, след като четирима от съветниците гласуваха “за” кандидатурата на новоизбрания председател на СОС - Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

Става дума за Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова. Колегата им Деян Николов ги определи като "предатели".

Така групата на „Възраждане“ се разпадна, а верни на партията останаха само трима.

Групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет се разпадна

***


„Трябваше да се избере председател на Столичен общински съвет (СОС). Ние избрахме временно решение на един технически въпрос“.

Иван Таков обясни защо са подкрепили Цветомир Петров в СОС и очаква ли да бъде изключен от БСП

***


И…

Румен Гечев се закани на Иван Таков: Влезе в сглобката и ще понесе последствия

***


Софийският градски съд пусна от ареста Георги Караколев от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Той беше задържан при акция и обвинен за шпионаж. Мотивът - доказателствата по делото са около 10 тома, като половината от тях съдържат класифицирана информация.

Караколев се прибира под домашен арест с гривна за наблюдение.

Според съда може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което е обвинен. Няма опасност Караколев да се укрие. 

Пуснаха под домашен арест обвинения в шпионаж полицай от ГДБОП

***


Калин Стоянов за Нотариуса: Има доста събрани материали още от времето, когато оглавявах ГДБОП

***


„Искам да поясня какво е значението на този спор. То е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България. 

Хората, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър. Колегите от парламентарната група казват, че когато двете позиции се заемат от едно и също лице, обясненията какво се случва в България, освен външната политика, ще бъдат представени от един и същи човек. 

Добре е да има паритет и в това отношение , за да може да се чуе по-пълно, какви са особеностите на развитието в България“.

Денков обясни защо не бива премиерът и външният министър да са един и същ човек

***


„Гордея с това, което България постигна и в нашите очи вече сте пълноправен член на Шенген". 

Това заяви премиерът на Нидерландия Марк Рюте след среща с българския министър-председател акад. Николай Денков в Хага. 
Марк Рюте подчерта, че е оптимист за влизането на България в Шенгенското пространство и за сухопътните граници до края на годината, като посочи, че страната му ще продължи да работи активно за постигането на тази цел и с други държави.

Рюте посочи кога можем да влезем изцяло в Шенген и призна: Горд съм от това, което България постигна

***


Механизирани части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са унищожили руски щурмови хеликоптер Ка-52 „Алигатор“ край град Авдеевка, заяви в профила си в социалната мрежа „Телеграм“ генерал Олександър Тарнавски, командир на оперативна и стратегическа група войски „Таврия“ на ВСУ, цитиран от „Укринформ“. 

Руски щурмови хеликоптер е свален край Авдеевка

***


„При операция срещу палестинската терористична групировка Хамас израелски командоси откриха ракета за руската система за реактивен огън "Фагот", това написа медията от Еврейската държава "Детали".

„При действия на подразделение за специални операции в град Хан Юнис (в южната част на палестинския анклав на брега на Средиземно море ивицата Газа) бе открито огромно количество оръжие и боеприпаси. Арсеналът на терористите, открит в западната част на Хан Юнис, включваше автомати "Калашников", ракети с различен обсег на действие, включително и за противотанковия комплекс "Фагот", снаряди за миномети и гранатомети", допълни изданието, което се позова на военното министерство.

Израелски командоси откриха руска ракета в арсенал на Хамас

***


Финландия остава границата с Русия затворена до 14 април

***


„Всеки може да предположи какво ще съдържа интервюто на американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин. Вижданията на руския президент са известни.

Изненада може да бъде само ако Путин се разплаче и каже, че напълно се е провалил и се извини на украинците. 

Тогава бихме благодарили на г-н Карлсън, че е направил това интервю“. 

Това заяви говорител на Европейската комисия в навечерието на очакваното разпространение на записа с интервюто, предаде БТА. 

Говорителят добави, че платформата, където ще бъде качено интервюто, следва да го свали възможно най-бързо, ако то е в нарушение на правилата.

EK: Интервюто с Путин ще бъде изненада само ако той се разплаче и поиска прошка от украинците

***


Комитетът на ООН по правата на детето в четвъртък призова Русия да прекрати насилственото депортиране на деца от окупираните райони на Украйна в нарушение на международното право и да ги върне на семействата им, предава Ройтерс.

Киев казва, че 20 000 деца са били отведени от Украйна в Русия без съгласието на семейството или настойниците, а Международният наказателен съд (МНС) иска арестуването на руския президент Владимир Путин за предполагаемо незаконно депортиране, обвинение, което Кремъл отрича.

ООН призов Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

***


 

Водещи новини

Още новини