Психолог: Обществото има нужда от създаване на среда на нетърпимост към насилието

Pixabay
share

Става въпрос за един сериозен проблем в обществото. Цялото общество има нужда да се промени, за да може да се създаде друга среда, която да е нетърпима към разпространението и употребата на наркотици, към насилието. Това коментира в студиото на сутрешния блок на БНТ криминалният психолог проф. Калин Гайдаров.

"Взаимоотношенията между хората започнаха да се превръщат в някаква борба кой е по-силен и може да надделее, кой има повече пари и власт, а не са пространство за сътрудничество и развитие на потенциали, които биха били в полза на всички. А това, което срещаме в ежедневието допълнително ни натоварва по начин, който се пренася в семейството и там по същата логика хората започват да се конкурират. Това е абсурдно! Най-личното място, където трябва да сме спокойни, да бъдем самите себе си и да общуваме човешки, се превръща в арена на неразбирателства и спорове за дребни неща. Това принизява изобщо човека като разумно същество", подчерта проф. Калин Гайдаров.

Организират протест в памет на Пейо Пеев, убит по жесток начин в столицата

По думите му, по време на пандемията случаите на насилие не бяха повече, но след това се отприщиха в последствие. Според него обаче, не може да се търси пряка връзка между двете състояния. Има един процес на деградация на обществените нрави, който продължава от десетилетия.

Водещи новини

Още новини