Контролът на качеството на чешмяната вода е въпросителната пред сервирането ѝ в заведения, това коментира за Радио Варна зам.-председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Станислав Стоянов по темата възможна ли е безплатна чешмяна вода в заведенията, която да се предлага на клиентите?
Като добра идея я определи Стоянов, но посочи, че има сериозни съмнения относно качеството на водата във водопроводната мрежа, контролът над пречистването ѝ и липсата на стандарт за качество на питейната вода.
Дори да е част от менюто, чешмяната вода, за да бъде предлагана в заведение предполага разходи за монтиране на системи за пречистване и омекотяване на водата, дори и с уговорката, че в средносрочен и дългосрочен период води до свиване на разходите.
Макар чешмяната вода у нас като цяло да не отстъпва по качество на тази в други европейски държави, в които предлагането ѝ като комплимент от заведенията или при поискване да е практика, стандартът за качество на питейната вода допуска във водата, която тече от чешмите, да има песъчинки, утайки, химически добавки като хлор и флуор, микроорганизми и бактерии, стига да не е вредно за общественото здраве.