Безплатна чешмяна вода в заведенията - кога ще се предлага и у нас?

  • 03 януари 2024 12:26

  • 677
  • 1
Безплатна чешмяна вода в заведенията - кога ще се предлага и у нас?
© Novini.bg/ Canva

През 2018 г. Европарламентът излезе с план за насърчаване употребата на питейна чешмяна вода.

Традиции в огромна част от страните в Европа са свързани с поднасянето на вода от чешмата с кафето. Кафето с вода е класика във Виена, в съседните Гърция, Турция, в останалата част от Балканите, Арабския свят, по Средиземноморието и дори в Западна Европа. У нас, въпреки доброто качество на питейната вода, което позволява консумацията ѝ директно от чешмата, това не е така.

Няколко предприети кампании в годините доведоха само до "няколко лястовички" сред заведенията в страната, в които могат да ти сервират чешмяна вода, но в същото време е практика да ти се откаже такава, ако поискаш. 

ЕС насърчава пиенето на чешмяна вода

Принципно чешмяна вода не би трябвало да бъде отказана на никой клиент. В противен случай говорим за липса на опит в бранша и за дефицит на човечност. Много хора просто не искат да ползват бутилирана вода, коментира за Радио Варна Николай Танчев от Фондация "Гея".

Чешмяната вода е добра възможност за хората да ползват чиста вода и това е право на всеки един човек. Съвсем резонно е в заведенията за хранене да се предлага вода - дори заведенията да искат да печелят от това, каза още Танчев. По думите му, в почти цяла Европа, когато седнете на заведение, можете да получите вода, за която не плащате. 

Чешмяната вода е здравословна, тя идва от проверени източници, подчерта Танчев. Това, което виждаме при нея е, че тя е годна за консумация. Това, което не винаги можем да разберем при бутилираната вода обаче е какъв е нейният път - през складовете, през открития превоз, до момента, в който консумираме вода със съмнително качество, допълни той. 

Достъпът на човек до чиста вода трябва да е цел на всяка една институция, категоричен е Николай Танчев. В случая органите на правителството са тези, които трябва да се застъпят за интегрирането на чешмяна вода по заведенията. Не толкова заведенията и техните политики за печалба трябва да са определящи, а националните институции, които да гарантират това фундаментално право на гражданите, посочи Танчев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
677 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.03 | 13:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини