Нови правила за гробовете в София, сега едва 10% се поддържат от близките

Bulphoto (архив)
share

Едва 10% от гробовете се поддържат от собствениците им в момента, а останалите пустеят или са в окаяно състояние. Проблемът е, че тези треви и храсти обхващат и съседни места за покой. Задължението на близките да поддържат гробовете и пътеките около тях е разписано в специална наредба.

Общинското предприятие “Гробищни паркове” и сега предоставя абонамент за поддръжка на гробните места срещу 24 лв. на месец, но малцина се възползват от тази услуга. Единично почистване пък струва 45,60 лв., съобщава 24 часа

“Гробищни паркове” се грижи за 9 гробищни парка. То отговаря и за поддръжката на гробовете на бележити българи - около стотина в Централните софийски гробища. Общината възстанови паметните плочи на Петко и Пенчо Славейкови, Елисавета Багряна, Елин Пелин и Яна Язова.

Заради лошото стопанисване на повечето от гробовете в Столичната община подготвят нови наредби и правилници за управлението на гробищните паркове. А новият кмет Васил Терзиев си постави като една от първите задачи именно да намери решение на проблема с гробищата.

Тарикати с косачки плъзнаха из гробищата преди Архангелова задушница

Спешно ще се разпишат мерки, за да се подобри контролът върху поддръжката на зелените пространства. Освен това общината си е поставила задача да има по-организирана и ефективна охрана на гробищата, за да спре разрушаването на паметниците и измамите, написа кметът във фейсбук. И обясни, че ще изиска бързи действия от охранителната фирма “Егида - София”.

Причината е, че от години мародери тормозят опечалените и ги изнудват за пари, като първо чупят плочите, а после им предлагат да ги възстановят. В парковете има табели, които предупреждават хората, а на Централните и Малашевските гробища има дори видеонаблюдение.

Кметът ще внесе доклад с предложения към Столичния общински съвет за промяна на Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на Столичната община, за да бъдат по-ясно разпределени отговорностите за поддръжката на гробищната инфраструктура

За много от тези мерки обаче трябва работещ общински съвет. Затова Терзиев се надява след празниците СОС да заработи активно по тази и другите важни теми за софиянци. 

По отношението ни към мъртвите си личи отношението ни към живите. Старата сентенция може да звучи банално, но гробищните паркове са един от дългосрочните проблеми, с които се захващаме, обясни той.

С близо 52 дка ще се разшири гробищният парк “Бакърена фабрика”. Кметът вече е подписал договор за безвъзмездно прехвърляне на държавния имот в район “Връбница” към Столичната община. Там ще се направят облагородяване, водоснабдяване, алеи. “Този път разширението трябва да е красиво и да позволява изграждането и на мемориали за урнополагане

Това няма да стане бързо. Изготвената преди година геоложка експертиза показва, че нивото на водите в терена е високо. Ще ангажираме експерти, които да предложат възможни решения”, обещава Терзиев. Приемането на този имот е решено от Столичния общински съвет още през 2016 г., но оттогава никой не е направил нищо това да се случи. Това са едни 7 загубени години, казва кметът.

 

Водещи новини

Още новини