Масово се преетикира месо и яйца у нас, едва 40% са българско производство

gettyimages
share

Украински яйца и месо влизат у нас замаскирани като внос от Румъния и Полша. За това алармират от Асоциацията на промишлено птицевъдство. Освен това - продукти от трети страни се преетикират в нашите транжорни и се продават като български.

"За този проблем ние говорим от доста време - не от вчера, не от днес. Проблемът не е само с яйцата и месото от Украйна, то е проблем с тези от Полша, Унгария, Румъния. Процесът е един и същи. Пилешкото месо, когато влезе в страната, то отива първо в българските транжори, те го разфасоват и етикират с български етикети. Както сте забелязали, повечето месо в магазините у нас е българско, въпреки че ние произвеждаме едва 40% от цялата консумация на страната", каза председателят на асоциацията Даниел Божанков  в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента яйцата от Украйна се обозначават с UA и цифри.

Вносни яйца и пилешко от трети страни се преетикетират в родни транжорни и се продават като български

"Българският потребител не е длъжен да знае какво означават тези кодове, да ги провери откъде идват тези яйца, какво им е състоянието. За другите продукти също има подобни кодове. Това не е приемливо за нас и смятаме, че законът за етикирането трябва да се промени - да се знае откъде идва продуктът, къде е разфасован, за да не заблуждаваме потребителя", допълни Божанков.

Те искат вместо UA, на продуктите да е ясно изписано, че са от Украйна.

"В България произвеждаме 40% от пилешкото месо, а останалото е внос. За яйцата - доскоро произвеждахме около 110% от консумацията в страната, но заради инфлуенцата бяха унищожени 25% от производството на яйца. Отвори се ниша, която се запълва с по-евтините яйца от Украйна и други страни. В Украйна все пак още има военни действия, не се знае какъв е контролът, как се издават сертификати, това за нас е притеснително", сподели още председателят на Асоциацията на промишлено птицевъдство.

Той не скри, че родните производители са имали успешна 2023 година, но повечето от тях благодарение на кредити.

Водещи новини

Още новини