Деца боядисват великденски яйца на площад "Св. Неделя", а патриарх Неофит ги благослови

  • 13 април 2023 12:18

  • 446
  • 0
Деца боядисват великденски яйца на площад "Св. Неделя", а патриарх Неофит ги благослови
© Булфото

На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, училища и центрове боядисват великденски яйца на столичния площад "Св. Неделя", участвайки в Празника на православния дух и традиции. Той се организира от Софийската митрополия заедно с различни организации.

Празникът се организира с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който благослови децата, а те му изпяха великденски песни.

Децата участват и в различни спортни игри. Сред организаторите на празника са също неделното училище при храма "Св. мъченица Параскева", неделното училище при храма "Рождество Христово", Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни заболявания, Асоциацията за развитие на българския спорт, Театралната компания "Празното пространство" и Школата по лека атлетика "Дарко Тим". Водещ е актрисата Надежда Панайотова.

"Тази инициатива се организира за пета поредна година под патронажа на Негово Светейшество Неофит - митрополит Софийски и патриарх български, и целта е да се приобщят децата към традиционната за България религия, която е православието, запознавайки се с една от хубавите традиции за боядисването на яйца за Великден", каза за БТА отец Николай от столичната митрополитска катедрала "Св. великомъченица Неделя".

Отец Николай разказа и за църковното предание за първото яйце, което св. Мария Магдалина подарява на император Тиберий, като той пита: "Може ли човек да възкръсне?". Въпросът е свързан и с това дали може бяло яйце да стане червено и то става червено. "Народната традиция също е такава и първото яйце се боядисва в червен цвят. Има и много свидетелства на наши съвременници, които казват, че тази традиция ги е опазила по някакъв начин в православието, защото тя е е свързана с нашата вяра и с живота ни", каза отец Николай. 

"Довела съм днес тригодишни деца от първа група на Осма детска градина. Децата много се забавляват, като боядисват великденските яйца. Идваме с децата за първи път на тези инициатива на Велики четвъртък", каза за БТА Светла Игнатова - учителка в Осма детска градина. С участието в тази инициатива децата обогатяват общата си култура, научават се да спазват традициите и за нас е много ценно да участваме в такива събития, добави Игнатова.

Доброволци от Асоциацията за развитие на българския спорт, участници в днешната инициатива, заявиха за БТА, че винаги помагат с всички занимания, включени в Празника на православния дух и традиции.  

След боядисването на яйцата и спортните игри ще потегли и празничната лития, водена от свещенослужители на Софийската света митрополия и от деца, носещи икони и кошнички с боядисани яйца. Празничното шествие ще достигне до храма "Св. великомъченица Параскева", на ул. "Георги С. Раковски" 58 по маршрута: от площад "Св. Неделя", хотел "София Балкан Палас", подлеза на метростанция - софийското Ларго, бул. "Дондуков", бул. "Георги С. Раковски",  храм "Св. великомъченица Параскева". 

Булфото 

Свещениците от храма "Св. великомъченица Параскева" и представители на Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН) ще приемат великденските яйца и картички от децата за хората в нужда, съобщиха организаторите. 

Инициативата e част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини