Мариана Тошева (Агенция по бежанците): Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия

БНТ
share

Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия. Това заяви Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Цифрата е ориентировочна на така наречените лица, които са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките  на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по сега действщия регламент Дъблин, посочи Тошева. 

По думите ѝ през 2023 в България са върнати 590 лица.  "Процедурите по връщане включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България", добави още. 

МС: Фалшива новина е, че приемаме 6000 мигранти заради Шенген

Австрия иска да подчерта бройката за връщане на бежанци. Затова е дала тази цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, смята Тошева. 

Тошева подчерта, че общата запълняемост на бежанските центрове у нас е 72%. "Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в Овча купел.Има много непридружени, непълнолетни лица. В центъра има около 370 деца. Другият запълнен център е във Враждебна", отбеляза Мариана Тошева.

Водещи новини

Още новини