Водещите новини! Австрия е поставила 5 условия, за да ни пусне в Шенген. Израелците не искат Нетаняху. Туитър копае дъното (и още…)

Getty Images/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 2 януари   

 

Пет условия е поставила Австрия, за да пусне България и Румъния в Шенген. Това става ясно от анекс към решението на Съвета, с което двете държави бяха допуснати да се присъединят с морските и въздушните си граници от март.

Анексът, който е всъщност споразумението между Австрия, България и Румъния, бе разпространен в социалните мрежи от румънския евродепутат Алин Митута. 

Австрия е поставила пет условия, за да пусне България и Румъния в Шенген

***


Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс – за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

Прокуратурата с първа информация за смъртта на Пламен Пенев в Стара Загора

***


Инцидентът се случи на 8 май, малко след полунощ. При сблъсъка загинаха Анна-Мария Милчева (24) и Явор Стоянов (23).

Дават на съд Адриан, който уби Ани и Явор на булевард "Сливница"

***


Километрични опашки се образували при ГКПП „Калотина“ в първия ден на новата година. Струпването на автомобили продължава и момента, като от сръбската територия към нашата граница опашката е от 1,5 – 2 километра.

„Към този момент се налага хората да изчакват около 45 минути. Причината е, че в Сърбия не работят на пълен капацитет“. 

Километрични опашки се извиха на границите ни

***


Детето е оперирано по спешност. Извършената интервенция е първа от поредица интервенции, които ще се извършат след преценка на лекарите и спрямо състоянието на пациента. На този етап е рано за всякакви прогнози, допълват от „Пирогов“. 

Оперираха по спешност в "Пирогов" 3-годишното дете, пострадало от пиратка в Сандански

***


Писателят посочи как да разпознаем „самообявилите се патриоти“: 

„Те се опитват да ви накарат да воювате с някого. Автентичният патриотизъм не е войнстващ и не е перманентна демонстрация на враждебност към чуждото“.

Писателят Иван Ланджев цитира Ботев като напомни: "Първо да сме човеци, после вече българи и патриоти"

***


В ръцете на „гения“, за когото много хора все забравят, че не е изобретил нещата, които му се приписват, а ги е купил вече изобретени от други, а после е наел хора да му ги управляват. 

„Туитър“ беше първото му пробване да се справи сам и…

"Туитър" се е "обезценил" с близо 72% в ръцете на Мъск

***


„Терористичната държава умишлено атакува критична инфраструктура и жилищни райони, доказвайки, че Русия няма да спре агресията си, докато ние не я спрем“, заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Украйна обвини Русия в умишлени удари по жилищни райони

***


Изданието, цитирано от "Фокус", предупреждава, че конфликтът в Украйна може да бъде загубен през първата половина на 2024 г. Резултатът ще зависи от това дали Конгресът на САЩ одобри допълнителна военна помощ за Киев.

Във Вашингтон "парализата на политиката“ и нарастващата опозиция на Републиканската партия срещу по-нататъшното финансиране на Украйна възпрепятстваха усилията на Белия дом от месеци.

Politico: Без помощта на САЩ Украйна може да загуби войната още през първата половина на годината

***


Великобритания и други европейски страни се опитват да гарантират, че могат да помогнат на Украйна да спечели войната си срещу Русия без САЩ, ако Доналд Тръмп дойде на власт, според високопоставен източници от британското правителство, пише The Times, цитиран от "Фокус".

Министрите отчаяно се опитват да увеличат производствения капацитет на целия континент, за да могат да изпращат оръжия и боеприпаси на фронтовата линия и да държат Владимир Путин на разстояние поне още една година, независимо от подкрепата на САЩ.

The Times: Европа се подготвя да помогне на Украйна да спечели войната, ако Доналд Тръмп дойде на власт

***

???

Не е много близо до целите им в Украйна…

„Инцидентът е станал в село Петропавловка във Воронежска област. То се намира на 150 километра от Украйна“.

Руско село погрешка е бомбардирано от руските ВВС

***


Само 15% от израелците искат премиерът Бенямин Нетаняху да остане на власт след приключването на войната срещу Хамас в Газа, въпреки че мнозина все още подкрепят стратегията му за унищожаване на терористите в палестинския анклав, става ясно от публикувано днес социологическо проучване, цитирано от Ройтерс.

Само 15% от израелците искат Нетаняху да остане на власт след войната в Газа

***



 

Водещи новини

Още новини