На 24 декември е първата от празничните вечери за Рождество Христово и в Ловешко я наричали още кадена вечеря, разказа етнографът Силвия Вутева.
"Прикадява се от най-възрастния мъж или от бабата.В тетевенските села след вечерята се чупи орех и по него се гадае за здравето през идващата година. Най-важното при обредната вечер е, че се меси обреден хляб – Боговица, който се меси от стопанката.Представлява голям кръгъл хляб с пластична украса от самото тесто, като най-често там се слага кръст, цветя или кошара, орач, бъчва, зависи от това, с което се препитават стопаните".
На Бъдни вечер на трапезата задължително се слагат само постни ястия, подчертава още тя: "Варен боб, варено жито, пълнени чушки, сарми, ошав, трапезник, паничка с мед, лук и чесън задължително за предпазване и за здраве. На практика всичко, което семейството произвежда и задължително постно".
След вечерята семейството се събира около бъдника, за да чака коледарите."Които редят коледни песни, изричат благословии за сполука в семейството".
Традицията на Бъдни вечер се спазва и днес в Ловеч. "Бъдни вечер както е традицията. Семеен празник с постните ястия и надеждата за по-добро",казва тя пред БНР.