Нов протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия в София, Орлов мост бе блокиран

Bulphoto
share

Започна протестът срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина в София. Недоволните се събраха в 18:00 часа. Протест блокира движението на Орлов мост.

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Демонстрацията е организирана от политическите партии БСП и "Възраждане".  Хората призовават президентът да инициира референдум в подкрепа на монумента, ако Столичният общински съвет не може.

На демонстрацията присъстват политически представители от “Възраждане”, БСП, "Левицата",  "Изправи се България", както и техни привърженици. Гражданите скандират “НАТО вън” и “Оставка”. 

В района има засилено полицейско присъствие.

От администрацията на Столичния общински съвет уточняват, че искането за референдум не може да бъде разгледано, докато не бъде избран председател.

Демонтажът на монумента, който се извършва под денонощна полицейска охрана, се очаква да приключи до Коледа.

БСП и "Възраждане" внасят предложение за референдум за Паметника на съветската армия

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов заяви пред протестиращите, че България се самоубива. Той предупреди, че времето ни изтича и призова да вземем съдбата в ръцете си. Той обяви, че ще направи всичко възможно да има предсрочни избори. Костадинов оприличи управляващите на фашисти.

„Ако държавата не се вземе в ръце и не си изпълни задълженията и продължи да прави закононарушения, ние нямаме друг избор освен да продължим с гражданските си протести“, каза Иван Таков, председател на групата на БСП в СОС.

Демонтажът на паметника започна по тъмно вчера вечерта. Беше отрязана ръката на войника, който държи оръжие. Днес дейностите продължиха, като работниците развиваха болтове в горната част на масивните фигури. По данни на областната управа демонтирането ще струва 260 000 лева.

Днес отново прехвърчаха политически искри по темата. От БСП заявиха готовност да възстановят монумента, а от „Възраждане“ са сезирали прокуратурата.

Двете партии внесоха и доклад в общината за иницииране на референдум за това дали монументът да остане на сегашното си място.

По-рано днес от Продължаваме промяната заявиха, че след демонтажа паметникът ще бъде реставриран и преместен "за да се помни миналото, но и за да кажем, че е време да тръгнем напред". От областната управа обявиха, че монументът е опасен и части от него трябва да бъдат демонтирани и реставрирани.

 

 

Всичко по темата:
Демонтажът на Паметника на Съветската армия 113

Водещи новини

Още новини