Протест пред Министерски съвет срещу ГМО храните

Булфото (архив)
share

Протест срещу предложението за нов европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез „нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения“ се провежда пред Министерския съвет и е под наслов „Не на новите ГМО!“.

„Българите не искат ГМО в храната и полетата си!“, заявиха хората, които се събраха пред Министерския съвет. Според тях Европейската комисия под натиска на големи компании иска дерегулиране на безконтролно отглеждане на ГМО растения и произведените от тях храни. Хората се обявиха за безвредни храни за потребителите, безопасни технологии за производителите и опазена природа.

МС опроверга твърдение на Тошко Йорданов за тайно заседание заради ГМО

В петък правителството съобщи, че България ще гласува „въздържал се“ на предложението за новия европейски регламент, който позволява растения да бъдат получавани чрез нови геномни технологии, включително за храните и фуражите от тези растения.

Очаква се темата да бъде широко дискутирана през новата седмица, беше решено на извънредно заседание на Комисията по земеделието и на тази по европейски политики в парламента, предаде БНТ.

Водещи новини

Още новини