Без копие от нотариален акт за стикер за паркиране в центъра на София?

share

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова е възложила на експертите да намерят начин да не вземат копие от нотариалните актове на хората, когато искат да си закупят стикери за паркиране в Синята зона в центъра на столицата.

"Хората с основание се притесняват от това. Днес експертите работят, за да намерят друг начин да докажат собствеността. Не можем да позволим и да се злоупотребява с тези стикери. Нека да не забравяме, че стикерите дават възможност срещу 10 или 15 лв. месечно за Синята зона в центъра на столицата, хората да имат право да паркират автомобилите си близо до жилището си. В същото време всички останали ще плащат по 2 лв. или по 1 лв. на час", заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова при проверка на ремонта на пешеходния подлез при НДК. Според нея, трябва се говори разумно с хората и да им се обяснява, а не на митинги и протести, които са нерегламентирани.

"Не приемам политизирането на тази тема, което е очевидно", бе категорична Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че не е съгласна с политическите намеси в протеста на гражданите срещу Синята зона и посочи, че е забелязала сред протестиращите общински съветници от други политически сили извън ГЕРБ, които, според Фандъкова, са в основата на тази дейност.

"Гражданите, които живеят в центъра, имат основание да поставят проблемите. Слушам мнението на хората, чувам го, но, разбира се, мнението на всички хора, не само на тези, които не желаят да има такава зона, но и на другите, които предпочитат тя да се разширява. Когато има ред, удобството е по-голямо, шумът по-малко и въздухът е по-чист. Нека да обръщаме внимание на всички и да вземем балансирани решения”, призова столичният кмет.

Фандъкова припомни, че е възложила промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, които да облекчат условията за гражданите. "Сега е моментът да възложим на сайта на Центъра за градска мобилност да бъдат описани всички облекчения, които вече са факт, за да могат хората да ги видят. Те трябва да бъдат официализирани в Наредбата, но така или иначе те не й противоречат", обясни Фандъкова.

Йорданка Фандъкова е получила писмо от финансовия министър Симеон Дянков във връзка с градината „Чайка” в столицата на ул. „Г. С. Раковски”. В отговор на искане на столичния кмет, министър Дянков предлага градината да бъде прехвърлена на общината. „Там категорично никога няма да се строи, ще остане зелена площ. Ще положим усилия там да има вход към откритите под градината археологически обекти - това е и условието, което министър Дянков е поставил”, заяви Йорданка Фандъкова. През 2005 г. Министерството на финансите е направило тази градинка, по-известна като градинката при „Дома на покойника”. Тогава градинката е прехвърлена от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Затова хората бяха много притеснени, имало е намерение да се строят хотели, каза Фандъкова. Това е поредният пример за това как защитаваме и зелените площи, и знаковите градски пространства в Централната градска част.

Столичният кмет уточни, че ще има обществено обсъждане, не референдум, за съдбата на рушащия се паметник пред НДК. „Нека да изчакаме, аз също съм любопитна за резултатите от общественото обсъждане за паметника, защото засега мненията са разделени между специалистите. Така като го гледаме на никого не му харесва. Моето лично мнение ще кажа, като видя резултатите от обсъждането. В момента трябва да работим усилено и да го обезопасим”, категорична е Йорданка Фандъкова.
Столичният кмет посочи, че е започнал първия етап на изграждането на новия приют за кучета, което ще позволи през октомври – ноември да започнат масово прибиране на глутниците. Това са конкретни усилия и резултати, посочи тя.

Йорданка Фандъкова посочи още, че не се е намерил извършителят на сечта на дъбове в Борисовата градина.

Водещи новини

Още новини