Проф. Димитров: Наглост е отстраняването на Ботев и Левски от учебниците

share

Авторите на доклада за Христо Ботев и Васил Левски не само принизяват тези личности, но и ги пращят при лошите - според тях Ботев е терорист и е отвлякъл параход, а Левски е нарушавал обществения ред, затова турските власти просто са си вършили работата и са го обесили. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Божидар Димитров.

По думите му, особено нагли са предложенията за активни действия - отстраняването на тези личности, както и на Иван Вазов и Добри Чинтулов, от учебниците. Това е наглост и невежество, а съчетаването на тези две качества води до подобни резултати, обясни проф. Димитров.

Имената на авторите на доклада все още не са известни, но едно е ясно - тези хора нямат място в държавния апарат и трябва да се вземат мерки срещу тях, категоричен бе проф. Божидар Димитров. Сега те не успяха да наложат идеята си, но каква е гаранцията, че няма да успеят утре, когато Бойко Борисов няма да е министър-председател, а Сергей Игнатов - министър на образованието, каза той

Проф. Димитров каза, че след случая се е запитал докъде сме сигнали в разрушаването на държавността, ценностите и устоите.

Водещи новини

Още новини