Ескалация на протеста срещу БФС, полицията използва водно оръдие, има много ранени, горя полицейски бус

Bulphoto
share

Хаос и затворени улици в София заради протеста срещу начинът на управление на Българския футболен съюз. Това се случва броени часове преди началото на футболната евроквалификация "България-Унгария", която ще се играе без публика на стадион "Васил Левски".

Агитките на ЦСКА и "Левски" вече се събират пред стадиона заради протеста. Феновете започват да хвърлят бомбички.

Към 17:20 запалянковците на "червените" напуснаха "Армията", съпровождани от сериозно количество полицаи, и се отправиха към "Орлов мост" и блокираха движението. Те опънаха транспарант срещу президента на БФС Борислав Михайлов с искане за оставка, а движението на "Цариградско шосе" бе блокирано, съобщава Sportal.bg.

Временно е затворено движението по бул.“Цар Освободител“ от бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ до бул.“Васил Левски“ и по бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ от Орлов мост до ул.Граф Игнатиев“ във връзка с провеждането на футболна среща и протест пред Националния стадион „Васил Левски“. Превозните средства на градския транспорт са пренасочени по обходни маршрути, съответно:

- Автобусите идващи от „Младост“ и „Дружба“ са отклонени през кръговото кръстовище на тв кула по бул.“Алея Яворов“, бул.“Драган Цанков“ и бул.“Цариградско шосе“.

- Тролейбусите, идващи от „Младост“ и „Дружба“ обръщат на кърстовището на 4-ти километър, а тези от кв.“Х. Димитър“ обръщат на кръговото кръстовище на паметника на Васил Левски и обратно по маршрута си.

1 600 полицаи ще пазят реда за мача България - Унгария

Привържениците на "Левски" заедно с унгарски запалянковци се присъединиха към протеста пред "Васил Левски".

Пред стадиона „Васил Левски“ полицейското присъствие е изключително засилено.

Малко преди началото на футболната среща ситуацията рязко ескалира. Феновете започнаха да хвърлят бомбички по полицаите, последва предупреждение и обстрелване с водни струи от водното оръдие на Жандармерията. Второ водно оръдие бе докарано в помощ на полицията. След като феновете бяха отблъснати служителите на реда сложиха ограждения. 

Ултрасите отвърнаха с дъжд от павета. След сблъсъците има ранени полицаи, фенове и журналисти. Има и арестувани. София изглежда апокалиптично след сблъсъците. Има паркирани автомобили в района, които са с материални щети след протеста. 

 

 

Последва нова атака на феновете. Те хвърлят колове, изтръгнати от тротоарите, павета и кофи за боклук по полицаите. От МВР ги предупредиха, че ще бъдат обстреляни с нови водни струи, ако не се разпръснат. В отговор бяха запалени коли, сред които и полицейски бус. Екипите на пожарната ги изгасиха.

Сн. Борислав Цветанов

 

Водещи новини

Още новини