Пострадал на протеста срещу БФС за полицейския произвол: Започнаха да удрят наред, не подбираха

  • 20 ноември 2023 18:31

  • 2074
  • 7
Пострадал на протеста срещу БФС за полицейския произвол: Започнаха да удрят наред, не подбираха
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Във вечерта на 16 ноември Тодор Тонев присъства на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз. Когато се стига до ескалация обаче, той и приятелите му решават да си тръгнат. Отиват в бара, станал известен от клипа на Инициатива "Правосъдие за всеки", разпространен в социалните мрежи.

„Решихме да влезем вътре в заведението да догледаме мача, да изчакаме края на протеста, да видим как ще се развият нещата. Заведението беше пълно, имаше жени, хората бяха предимно на средна възраст, хората бяха в добро настроение, гледаха си мача“, започва разказа си пострадалият.

Малко след това настава хаос.

Мъж твърди, че е нападнат без вина от полицаи в нощта на протестите срещу БФС

„Видях да нахлуват няколко човека, напръскани с лютив спрей, най-вероятно от полицаите. Малко след тях нахлуха може би двайсетина, дори и повече, полицаи. Започнаха да удрят всеки наред, не подбираха изобщо. Мен ме приклещиха точно на стълбите“, допълни Тодор за предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. 

Пострадалият определя случилото се като грозна картина.

„Имаше лежащи на земята хора, целите в кръв, не можеха да станат. Не знам влачили ли са ги, нямам представа“, разказва момчето.

Тодор е получил удари в задното бедро, руцете и гърба. След побоя е и с пукната глава, като според лекарите възстановяването му няма да е бързо.

„Аз съм с вдигнати ръце, един полицай ми казва да напусна заведението, абсолютно не му отговарям по никакъв начин, не го провокирам. На изпроводяк от заведението получавам от него един удар с палка в задната част на главата, вследствие на което главата ми е спукана и трябваше да ми я шият“, обясни още той.

Твърденията на пострадалото момче се припокриват с тези на други пострадали по време и след протеста миналия четвъртък, че са бити без причина и без отговори от униформените защо.

„Бях част от протеста, бях в тълпата, но не мога да кажа, че съм проявявал хулигански действия. Не съм атакувал нито полицейския бус, който беше там, нито самите полицаи, просто отидох да изразя мнението си относно ситуацията в българския футбол“, обясни Тонев.

Тодор прави аналогия с антиправителствените протести през 2020 година, когато протестиращи бяха бити и събличани от полицаи под колоните на Mинистерския съвет и се надява на справедливо правосъдие.

„Абсолютен полицейски произвол и за мен тези оправдания, които бяха изказани от тях, не са истина. Още първата им лъжа беше, че е имало сбивания между агитките. Категорично заявявам, че такова нещо не съм видял аз“, категоричен е той.

По думите му се забелязва отчетлива повторяемост в действията на полицията при масови протести, която той определя като реваншизъм.

„За мен това са действия, които се повтарят няколко пъти. След всеки по-хард протест, когато останат вече по-малко хора, полицията започва да проявява реваншизъм към останалите протестиращи и изобщо не подбират кой в какви действия е участвал, кой каква вина има. Много често го отнасят невинни хора“, вярва пострадалият.

Тодор призова, ако бъде доказано превишаване на правомощията от представители на органите на реда, те да бъдат наказани и да понесат отговорност. Както и други пострадали в нощта на протеста, момчето ще търси правата си по съдебен път.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2074 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Гого

2023.11.21 | 08:07

7
Как пък полицаите биха все кротките, ама нищо не правещи.Аман от топковци с празни глави.Правите щуротии после що ядете бой.
worlok

2023.11.21 | 00:29

6
kato ste prosti da vi biqt....sled kato nemojete vie...
да сменят и

2023.11.20 | 21:05

5
шефа на полицейската академия - явно не ги обучават правилно там
вале-каро

2023.11.20 | 18:59

1
Не открих нито един сайт който да представи преживелиците на пострадал полицай. Защо ли?
щотУ

2023.11.20 | 20:59

4
в европейска държава докоснеш ли полицай...

2023.11.20 | 20:23

3
В други държави за един бит от полицията,палът цели градове.А тук?Заслужаваме си,защото мълчим.
Анонимен

2023.11.20 | 20:07

2
Онази до южния изпила на половин лозенец самочуствието се прибрала при мама да се оправдава ....хххх

Добави коментар

Водещи новини