Притеснително: Половината от хората между 18-29 години биха емигрирали от България

share

Основната причина за демографската криза в България - ниска раждаемост и ниски доходи. Това каза политологът от "Тренд" Димитър Ганев на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“, която се провежда в София.

Той представи доклад на изследователския център по отношение на нагласите на обществото спрямо демографската криза у нас. Политическата нестабилност е посочена едва от 6% от респондентите, пише "24 часа". 

Основните фактори, поради които младите хора в България отлагат създаването на деца са отново ниските доходи и липсата на сигурност, обърна внимание Димитър Ганев.

Според изследването на "Тренд" 76% посочват именно ниските доходи, а липсата на сигурност 52%.

Държавата ще убеждава наши сънародници в Германия да се завърнат тук

"Господин Станишев общо взето разкри част от притеснителните данни - 27% от всички запитани заявяват, че биха емигрирали от страната. Аз ще задълбоча притеснението - ако видим демографската разбивка по този въпрос, ще видите, че хората, които са между 18 и 29 г., половината от тях декларират, че биха емигрирали от страната", каза още Димитър Ганев.

Според изследването от "Тренд" най-много хора са посочили като причина по-добри възможности за работа, а едва 3% заради сигурността. Като повод за оптимизъм обаче политологът посочи, че 62% пък декларират, че биха се завърнали в България, ако емигрират преди това. 16% категорично заявяват, че не биха се върнали. 

Водещи новини

Още новини