Реконструират настилката на Цариградско шосе (видео)

Булфото
share

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписаха днес в Банкя три договора по Оперативна програма "Околна среда" на обща стойност 114 милиона лева.

Единият договор е за изграждане на инженерна инфраструктура и ВиК мрежа на град Банкя, вторият е за изграждане на инженерната инфраструктура на местност от бул. "Сливница" и третият - за изграждане на дубльор на ляв владайски колектор.

"В последно време министър Нона Караджова е като Дядо Коледа - върви из страната и раздава пари", каза след церемонията кметът Йорданка Фандъкова. "От 2006 до 2011 година на територията на Столична община са изградени 64 километра  канализационна мрежа и 197 километра водопроводи. През 2012  година на територията на общината се предвижда да бъдат  изградени и въведени в експлоатация 37 километра водопровод и  20 км канализационна мрежа", добави Фандъкова.

Фандъкова съобщи, че Столична община има намерение да направи цялостна реконструкция на настилката до края на булевард „Цариградско шосе”. Думите й са във връзка с проблем с асфалта на бул. „Цариградско шосе” в участъка при Орлов мост. "Подготвяме нашите проекти за следващите две години. След като приключат строителните дейности, които сега се правят на бул. „Драган Цанков”, бул. „Черни връх”, работим през булевард. Не съм обещавала тази година да се ремонтират мостовете на „Цариградско шосе” – това го няма в капиталовата програма и не сме го включвали за 2012 г. На много места има необходимост, но не можем да блокираме цяла София”, добави Фандъкова. Според нея трябва да се работи бързо, но поетапно. По думите на столичния кмет големите булеварди са достатъчно добре рехабилитирани, така че да няма дупки и в момента усилено се работи във вътрешнокварталните улици.

Фандъкова посочи, че постепенно се решава проблемът с местата в детските градини. "Приключва цялостната реконструкция на ОДЗ 19 в „Младост”, което е голямо. Там наесен ще настаним нови шест групи, тоест 150 деца. Продължава строителството в още четири детски градини, които ще приключат до края на годината. Имаме вече проекти за 32 детски градини и залагаме същото в следващата програма. Ако преди няколко години, когато ние започнахме работа, някой си беше дал труда не да строи детски градини, а поне да ремонтира тези, които имаха нужда – ние сме дали около 100 милиона лева само за ремонт и реконструкции, тогава този проблем нямаше да го има", коментира столичният кмет.

Според нея основното усилие на общината е да се обхванат децата от 5-годишна възраст, които са заявили желание. „В училищата отворихме и изградихме над 30 нови групи, изцяло отговарящи на изискванията за деца на пет години”, каза още Фандъкова.

Тя коментира и съдбата на паметника до НДК. "Паметникът продължава да бъде опасен. Каквото и да се вземе като решение за окончателната съдба на паметника, то минава през отстраняване на всички опасни елементи, което изисква време и средства", заяви кметът.

По думите на Фандъкова започва вторият етап от демонтажа на опасни елементи. Ще се отстраняват металните елементи, част от останалата конструкция, а последно остават скулптурите и част от конструкцията. "След като приключи този етап, отново ще чуем мнението на хората. При всяко решение, което засяга паметници, трябва внимателно да се обсъжда", заяви Фандъкова.

На въпрос какво ще има на мястото на шатрата на Централна гара, Фандъкова каза: "Нищо, то е площад и трябва площадът да е облагороден и обезопасен".

Във връзка с картите и билетите за метрото Фандъкова каза, че въпреки огромната инвестиция в този вид транспорт, билетът не поскъпва и остава един лев. "Има няколко алтернативи на билет – едното е месечната карта, с която ще може да се пътува и по двете линии. Другата алтернатива е да се зарежда карта на брой пътувания за стойност, по-ниска от стойността на билета", добави Йорданка Фандъкова.

Тя каза още, че днес има работна среща с представители на „Витоша ски” и на Министерството на земеделието и храните и ако няма резултат от нея, утре отново ще се проведе среща.

Водещи новини

Още новини