Увеличават с 1/3 местата в детските градини заради "падащи" легла

  • 06 август 2012 11:08

  • 2970
  • 0
Увеличават с 1/3 местата в детските градини заради "падащи" легла
©

30% повече деца ще посещават детска градина в София, след като здравното министерство склони да промени изискванията в наредбата за условията в забавачките. Местата ще се отворят в съществуващите сгради след преустройства, монтиране на падащи легла и надстрояване с един етаж, където е възможно. Сметката колко ще струват ремонтите ще е ясна след месец, съобщава "24 часа".

Досега наредбата задължаваше общините да строят спални и занимални по 100 квадрата в забавачките и да осигурят поне 4 квадрата площ на дете. Гардеробчетата, тоалетните и умивалните трябваше да са по 50 квадрата. Изискванията за физкултурния салон пък бяха да се простира на минимум 80 квадрата, да е на първия етаж и да има естествена и механична вентилация. Отделно във всяка детска градина трябва да има методичен кабинет, стая на директора, изолационно помещение и т.н. Сградите можеха да са само до два етажа. Столичната община обаче от години моли здравното министерство да смекчи изискванията за площ, защото вече няма свободни терени, особено в централните квартали, на които да строи забавачки. От друга страна, местата в детските градини продължават да не стигат за всички. Често кметът на столицата Йорданка Фандъкова е казвала, че няма логика да се правят по 100 квадрата спални, след като децата прекарват в тях само час и половина.

Новата наредба, която трябва да влезе в сила наесен, ще разреши строителството
на 3-етажни забавачки, като последният ще е само за помещения на персонала. Така на първите два етажа ще се отвори място за още групи. Отпадат и изискванията за големина на спалните, занималните, салоните и административните помещения. Остава само изискването за всяко дете да има 4 кв. м площ.

Последвайте канала на

Novini.bg
2970 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини