Искаме 1 млрд. лв. за окончателното спиране на АЕЦ "Козлодуй"

share

От още 502 млн. евро, или над 1 млрд. лв., се нуждае АЕЦ "Козлодуй", за да изведе окончателно от експлоатация първите четири блока на централата, показват данни на Министерството на икономиката.

Средствата ще са необходими от 2014 до 2020 г. Досега централата е използвала 185.049 млн. евро, или 64% от отпуснатите средства от Международен фонд "Козлодуй" (МФК). Искането е през следващия период да получи още 450 млн. евро от фонда, а останалите 52 млн. евро ще финансира със собствени средства.

В последния доклад изпълнителят по МФК - Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), разкритикува България заради забавеното извеждане на четирите малки блока в "Козлодуй". Страната беше договорила да получи като компенсация за спирането 364,3 млн. евро.

В момента централата е прехвърлила извеждането от експлоатация на ДП "Радиоактивни отпадъци", който ще стане и бъдещия бенефициент по МФК.

Освен в сферата на ядрената енергетика България получава от Европейския съюз пари за повишаване на енергийната ефективност заради спрените предсрочно ядрени блокове. Досега тя е успяла да договори 334,8 млн. евро по този прозорец, но е усвоила 143,8 млн. от тях.

През септември т. г. страната очаква одобрение на още пари по фонда, които да предостави по проекти на топлофикациите, както и на бита за стимулиране на газификация. През ноември трябва да се подписват споразуменията за одобрените проекти.

Водещи новини

Още новини