Плевнелиев се самоуспокои за Шенген

BulFoto
share

Според Росен Плевнелиев България е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенген, справя се блестящо и пази добре шенгенските граници.

Това държавният глава заяви днес пред журналисти в м. "Предела", където бе за отбелязване на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и за събора на народното творчество "Пирин пее". Той бе помолен за коментар на изявлението отпреди дни на министъра на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих, "попарил" надеждите на България и Румъния за бързо присъединяване към Шенгенското пространство в интервю за германска медия.

"Към момента българските институции нямат други индикации за промяна на позициите на Германия освен интервюто на немския вътрешен министър, което той дава за една регионална немска медия, каза българският държавен глава. Ние вярваме, че България ще получи една позитивна оценка. Ние сме убедени, че двуетапният план е правилен и също така очакваме една коректна оценка на нашите усилия. Знаете много добре, че България се справя блестящо и пази шенгенските граници по един не по-лош начин, да кажа - много по-добър, от много други държави. Така че - да, това интервю е факт, но в момента нямаме други индикации за промяна на политиката и на позицията на Германия."

Президентът допълни, че е проверил специално в Министерството на външните работи, в Министерския съвет, в президентската институция също не разполагат с други официални данни, които да показват, че извън това интервю има промяна в позицията на Германия по тази тема. "Ще наблюдаваме внимателно, считаме, че България заслужава и изпълнява всички критерии", заяви Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини