Добърските баби попяха на президента на "Пирин пее" (снимки)

  • 05 август 2012 18:48

  • 2907
  • 0
Добърските баби попяха на президента на "Пирин пее" (снимки)
© BulFoto

Според президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното съборът на народното  творчество "Пирин пее 2012" е едно голямо събитие за културния  календар на България през тази година. Това той заяви днес пред  журналисти в м. "Предела", където дойде за галаконцерта на лауреатите на 13-ото издание на двудневния фолклорен празник, дал възможност за изява на над 2400 самодейци.

Държавният глава каза, че в неговото участие днес тук има и  много голяма доза сантимент. Това той обясни с дълбоката си връзка с този край. "Това са традициите, обичаите, песните на  моята баба, на моята майка, на моите приятели", каза той.
Плевнелиев допълни, че е закърмен с песните и танците на  държавния ансамбъл за народни песни и танци "Пирин" - в блока в  Благоевград, където е живеел като малък, негови съседи са били  солистката на ансамбъла Татяна Сърбинска и холеографът Дамян  Дамянов.

Президентът припомни и традициите на събора "Пирин пее", който  през 1985 г. е бил много успешен и е събрал 14 000 участници и  над 100 000 души публика. "След това с мъка разбрах, че 12  години - между 1985 и 1997 г., имаше прекъсване, разказа той.  През тези години бях в Германия - между 1991 и 1997 г., и се  гордея лично като човек, че имам заслуги чрез фирмата, която представлявах тогава в Благоевград, да възстановим, да  спонсорираме и да подпомогнем финансово "Пирин пее", така че той да се върне отново със своята слава през 1997 г."

"Така че съм тясно свързан, бил съм, идвам и пак ще идвам, за  мен това е важно - корените на нашата духовност, на нашата
национална идентичност на нашия край са тук", заяви президентът  и изрази радостта, че е на "Предела" сега и за 50-ия рожден ден  на събора "Пирин пее". По думите му тук всичко е много  автентично, много истинско и всяко село, всяка махала, всяка  баба, всяко дете, поне няколко поколения имат възможност да  покажат истинските български песни, обичаи, традиции -
недокоснати, нережисирани, наистина такива, каквито са били през вековете. "Благодаря им и поклон пред това, което те са  направили", допълни президентът.

Последвайте канала на

БТА
2907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини