Корпусът на първия от двата нови кораба за ВМС беше спуснат на вода днес

Булфото (архив)
share

Корпусът на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили (ВМС) беше снет от док и спуснат на вода днес, съобщиха от щаба на военния флот във Варна.

На 3 декември 2021 година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и представителите на германската комапания NVL Group - Дирк Малговски, и нейният местен партьор МТГ "Делфин" - Светлин Стоянов, дадоха началото на строежа на първия от двата нови кораба за ВМС.

На 17 юни миналата година в завода на МТГ „Делфин“, в присъствието на президента Румен Радев се проведе церемонията по полагането на кила на новия боен многофункционален кораб. 

Във Варна започна построяването на нова българска фрегата

Строежът на корабите се осъществява в рамките на проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, чието изпълнение започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерството на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&Co.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.

Първият кораб, чийто корпус днес беше спуснат на вода, трябва да бъде предаден на ВМС до края на 2025 година, а вторият – през 2026 година, припомнят от щаба на флота.

Водещи новини

Още новини