Забраниха паленето на огън на територията на природен парк "Рилски манастир“

pixabay
share

Издадена заповед за забрана паленето н огън на територията на природен парк "Рилски манастир", която зажи до 30 ноември. Това се прави вече от три години и  е във връзка с повишаване на риска от възникване на пожари в района на Рилската обител и по планинския район около нея.

Природният парк обхваща горното течение на река Рилска и цялата река Илийна, с обща площ 25 253, 2 ха, с редица природни забележителностти. Разбира се, най-важният обект е Рилският манастир, посещаван ежедневно от стотици туристи и поклонници.

При пожар в Силистренско изгоряха 200 декара пшеница

Според заповедта огън не трябва да се пали дори и на създадените кътове за еднодневен отдих. Вече са монтирани забранителни информационни табели на най-посещаваните местности в района. Сред тях са "Илийна река", "Обедище", "Студената чешма" и на "Кирилова поляна“. За спазването на забраната ще следят ежедневно екипи на ПП "Рилски манастир", полицията и Противопожарната служба в Рила.

Нейният началник Стефан Тактаджийски: "Ние си имаме план съвместно с тях. Ако поискат хора от нас, когато можем, даваме и конкретно по сигнал - също, но те си обикалят постоянно, горските на манастира, контрола те си го правят, и искат съдействие от полицията и от нас. Има ефект. Хората недоволстват, защото са излезли на пикник, обаче не могат да палят нито огън, нито скарички, но тук от две-три години е така".

Водещи новини

Още новини