Светият синод: Да не превръщаме децата в безцеремонни личности

share

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) излезе със становище относно предвижданите промени в Закона за детето.

Според висшите духовници, разпоредбите давали прекалено много права на децата без насрещни задължения, а родителите се поставяли изцяло в подчинение на своите рожби и им се отнемали правата спрямо тях.

"Нужно ли е - за да се покаже, че се проявява грижа за децата на България - да се създават условия за узаконяването на тяхното превръщане в безцеремонни личности, които ще живеят и растат със съзнанието, че са изключителните носители на права в дома, а оттам и в училището, до такава степен, че да могат да злоупотребяват с тях и да въвличат родителите/учителите си в съдебни саморазправи?”, пише в становището на Светия синод.

Според Светия синод въвеждането на часове в училище по репродуктивно здраве и семейно планиране щяло да свали границата на възрастта, в която децата започват сексуални отношения.

Висшите духовници са възмутени също така от обстоятелството, че проектозаконът поставя родителите в подчинение на държавата по отношение на децата. "Държавата не може да бъде по-добър родител за детето от същинските му родители. Изолираните примери на родители, които не се грижат добре за децата си, не бива да лишават от права останалите."

Водещи новини

Още новини