Митрополит Николай разкритикува в проповед проект за Закона за детето

  • 29 юли 2012 15:08

  • 831
  • 2
Митрополит Николай разкритикува в проповед проект за Закона за детето
©

В проповед пред миряните в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", Пловдивският митрополит Николай остро разкритикува текст от проект на Закон за детето, забраняващ въвличането на деца в религиозни дейности.

Това би означавало не само да се забрани вероучението, но и да забраним на родителите да кръщават децата си, да забраним на децата да се кръстят, посочи митрополит Николай. Цитирайки клаузите в законопроекта, срещу които вече се произнесе Светият Синод, владиката се обърна към представителите на местната и изпълнителната власт в храма с думите "Имайте вяра в Бог, имайте страх Божи, отстоявайте българските интереси!" Пловдивският митрополит Николай изказа опасения, че отклоняването на децата от вярата е може би целта на "онези врагове на българския народ".

Повод за критика от страна на клира е текст от законопроекта, в който освен забрана за въвличане на деца в политическа и синдикална дейност, вече се посочва и религиозна. Може би ще забраним на децата 10-те Божи заповеди или да празнуват Рождество Христово или Коледа, обърна се към паството Митрополит Николай. Според него да отклониш деца от вярата, означава "да ги предадеш на смърт, защото без вяра човек умира духовно".
Църквата ще оцелее, тя е доказала от векове, че надживява своите врагове и гонители, каза в словото си владиката. Той допълни, че днес, макар и в свобода и демокрация, "сме под едно по-тежко робство - на бездуховността". Пловдивският митрополит Николай отслужи Божествена света литургия по повод храмовия празник на църквата "Св. Висарион Смоленски". Никога няма да се забрави мъченическата саможертва на покровителя на Родопите, посочи Митрополит Николай, припомняйки житието на Св. Висарион Смоленски.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
законодател

2012.08.02 | 01:50

2
Може би трябва да се принудят децата да чета и учат наизуст по 16 часа корана че и библията та тоя психясал поп да вникне в тайнството на закона за детето.
не син

2012.08.01 | 15:25

1
Копираме всички малоумни западни закони и бъдещето ни е точно копие на тези деградирали нации ! Икономически са размазани от страни като Китай,Индия, Бразилия,Виетнам и доста други ! Арабския свят ги мрази от вдън душа, а и не само те и са готови да ги взривят по всяко време ! От техните закони се пръкват психари,които стрелят по улиците или влизат в училища и кина за да направят касапница , а в "най-добрия " случай са банкери и взривяват света с невиждана финансова криза ! Единствения изход ,който знаят е войната и след като я запалят влизат в ролята на "умиротворител"!

Добави коментар

Водещи новини