НС остро осъди терористичния акт на летище "Сарафово" (обновена)

булфото
share

С декларация Народното събрание остро осъди вчерашния терористичен акт срещу израелски туристи на бургаското летище "Сарафово".

Тя бе прочетена от председателя на парламента Цецка Цачева. Документът подкрепиха единодушно 156 депутати от ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители. Парламентът настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда.

Парламентът настоява компетентните български институции да положат всички необходими усилия за разкриване на организаторите и извършителите на терористичния акт и последващото им изправяне пред съда. Депутатите изискват от българското правителство да окаже своевременна и пълноценна помощ на пострадалите и да предприеме необходимите мерки за гарантиране сигурността на всички български и чуждестранни граждани. Парламентът изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и своето съпричастие към преживяното от пострадалите, безусловно осъжда отнемането на невинни човешки животи и се прекланя пред гибелта на всички мирни хора, станали жертва на терористични атаки по света. България е потресена. Нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора.

Подобен акт на територията на суверенна държава член на ЕС е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на траен световен мир, пише в декларацията. Депутатите потвърждават ангажиментите на България към резолюциите на Съвета за сигурност на ООН в борбата с тероризма.

Водещи новини

Още новини