Започва режим на водата в 12 области на страната

share

След наводненията през пролетта и изпускането на язовирите сега в 12 области има режим на водата, съобщиха от регионалното министерство.

На сухо през деня или през нощта остават градове и села в областите Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград, София-област, Перник, Търговище, Кюстендил и Габрово. Засегнати от безводие са 21 общини.

Най-тежко е положението в 40 села и високи части на някои градове, информира Монитор. Ежедневно части на София са без вода, но това е заради планирани или аварийни ремонти. Само през миналата година концесионерът „Софийска вода” е направил над 10 000 спешни ремонта. На сухо заради аварии са често живеещите във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Добрич. В Плевенско режим на водата има всяко лято. Близо 13 000 души в областта разчитат на запаси с кофи с вода и бидони. За такива случаи са осигурени водоноски, казаха от регионалното министерство.

Причините за водния режим са няколко. Първата е намаленият дебит на язовирите заради високите температури. В други случаи причините са течове и аварии по водопреносната мрежа. Проблеми с доставката на питейната течност има, ако населените места се водоснабдяват от речни водохващания или от подземни води, съобщиха от екоминистерството. В тези региони при регистрирано маловодие може да има часове с режим на водата. Друг проблем е и че хората използват питейната течност, за да си поливат цветята или зеленчуковите градини. Затова някои градоначалници издадоха изрични заповеди, с които забраняват ползването на вода от чешмите за напояване на домати и краставици например.

От екоминистерството обаче успокояват, че в най-големите язовири има достатъчно вода.

Това са комплексно значимите „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена” и „Дяково”. Водното количество в тях ще стигне до края на годината, дори и да не вали.

„Язовир Искър е повишил нивото си достатъчно, така че и 3 години капка дъжд да не падне, няма да има проблем с водата за столичани”, каза шефът на дирекция води в екоминистерството Асен Личев. Така той успокои столичани, че няма да им се наложи отново да преживеят воден режим.

Водещи новини

Още новини