106 236 души са на воден режим

  • 28 август 2013 09:25

  • 1182
  • 0
106 236 души са на воден режим
© Булфото

106 236 души в градовете и селата са на воден режим в страната, сочат последните данни на регионалното министерство към 26 август, събрани по искане на “24 часа” .

Безводието мъчи жители на 5 града или отделни квартали от тях, както и хората в 204 села. Най-тежко е положението в областите Смолян, Търговище, Пазарджик, София-област, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Пловдив, Плевен и Кърджали. А най-големите населени места с нарушено водоснабдяване са Омуртаг, квартали от Неделино, Брацигово и Годеч. Вчера в Неделино кметът обяви бедствено положение заради сушата.

Режимът продължава между 3 и 8 часа на ден, а в някои села се подава вода през ден.

Проблем както всяко лято е намаленият дебит на т.нар. повърхностни водоизточници - там, където се захранват с вода по този начин. Защото според наблюденията на министерството на регионалното развитие и на околната среда, които наблюдават питейните язовири, към момента те са пълни 84%.

Според изискванията на закона за водите министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е определила начина за използване на водите на комплексните и значими язовири в месечни графици. Това са “Искър”, “Бели Искър”, “Среченска бара”, “Христо Смирненски”, “Йовковци”, “Тича”, “Камчия”, “Ясна поляна”, “Асеновец”, “Боровица”, “Студена” и “Дяково”.

Това е дори повече в сравнение със същия период на миналата година - към края на август 2012 г. този процент е бил 81. Водата в тези язовири е напълно достатъчна, категорични са и от двете ведомства.

Въпреки това сравнението показва, че в 10 от последните 13 години обемите са били по-малки и от това лято. Само през 2004, 2005 и 2010 г. т.нар. завирени обеми са по-високи.

Наблюденията на екоспециалистите показват, че във връзка с изменението на климата в разпределението на водните ресурси все по-често се наблюдава случайност и неравномерност. Затова се налага въвеждането на режим в периоди на засушавания, особено при т.нар. водохващания на течащи повърхностни води.

Именно такъв е начинът, по който се осигурява водата за бедстващите населени места. Проблеми с недостига на вода има не само през сухите години, но и през останалото време за местата, където са въведени целогодишни и сезонни режими на водоподаване. Специалистите обясниха, че това са главно селища, които не се снабдяват с вода от резервоари за денонощно, сезонно и многогодишно съхранение на повърхностния воден ресурс. В по-редки случаи има и селища с водоснабдяване от язовир, но с проблеми във водопреносната система – течове и аварии.

Така че липсата на язовири и изграждането им в определени райони, неизградената инфраструктура от тях до всички населени места от поречието на реките е причина много селища да са с недостиг на вода сезонно или целогодишно през по-сухи години. Най-много хора на воден режим има в населените места по поречието на река Струма и в Севлиево.

За трайното решаване на проблемите в тези райони и във връзка със сценариите за климатичните промени трябва да се довършат започнатите дейности по проектирането и изграждането на хидровъзел “Кюстендил” и “Бяла”. Трябва да се довършат и яз. “Луда Мара” над Петрич, за който има разработен проект и започнато строителство, както и язовирите “Луда Яна” – за Панагюрище, “Нейковци” – за Трявна, и “Пловдивци” – за района на Мадан.

Една от основните мерки е изграждането на хранилища за улавяне на водите от пролетното пълноводие. Задължителна е и реконструкцията на старите водопроводни мрежи. Трябва да се осигурява и резервно водоснабдяване от подземни води.

Задължителен е според екоекспертите и обществен контрол чрез т.нар. сини телефони към общините, инспекциите по околна среда и ВиК дружествата при кражби и разхищение на воден ресурс.

Близо 5000 души в Пловдивска област от 7 населени места са подложени на воден режим през горещите месеци. Решението е в осигуряване на допълнителни водоизточници и подмяна на остарелите тръби, заяви шефът на ВиК Манол Генов. Той призна, че проектите са скъпи и в момента дружеството не е в състояние да ги финансира.

Само в 4 от 10-те общини на Врачанска област не изпитват затруднения с водоснабдяването. Тези селища ползват собствени източници и заради продължителната суша те са станали неизползваеми.

Повече от месец Брацигово и селата Бяга, Исперихово, Жребичко, Козарско и Равногор са на воден режим. Водата се спира за по 3, 5 и дори 8 часа на ден. Нямам спомен през последните 10-15 г. да е имало режим в Брацигово и района, призна кметът на общината Васил Гюлеметов.

В Плевенско режим на водата е въведен в селата Буковлък, Варана, Градище, Дебово, Сухаче, Стежерово, Татари, Реселец. Там спират водата обичайно на 12 ч по преценка и с нарочна заповед на кмета. Чешмите пресъхват заради дългите августовски жеги. Освен че се захранва от Черноосъмската система, районът се снабдява и от допълнителни питейни кладенци. Трайното засушаване обаче е свалило рязко нивото на подпочвените води и дебитът драстично е намалял.

Според ВиК - Плевен, водната криза се задълбочава и заради скока в потреблението. Ако не завали дъжд, режимът ще се разшири и ще обхване повече селища, предупредиха от водното дружество. Засега в Плевен няма режим.

Осем села във Великотърновска област са на сух режим, съобщиха от ВиК “Йовковци”. Това са Страхилово, Масларево, Обединение, Недан, Ресен и еленските селца Попска, Петковци и Усое. В Еленско зареждаме резервоарите с водоноска, а в останалите села вода се подава през денонощие, обясни Николай Владков, главен инженер на водоснабдителното дружество.

Обединение е едно от селата, в които вода има през 24 часа. Миналата година безводието започна от 20 август, а тази - от 20 май, обясни кметът Ганчо Ганев. Работници от ВиК правели проби за включване на стар резервоар към селото.
В с. Недан е намерен нов водоизточник, но е необходимо да се поставят 2,3 км тръби до местните резервоари. Ще ни трябват 40 000-50 000 лв. и ако този проект се реализира, ще спре безводието, твърди кметът Боян Боянов.

Според ВиК обаче е недопустимо хората да поливат с пречистена питейна вода, която е ценен ресурс и води до безводие в тези осем села.

Има домакинства, които през зимата използват 3-4 кубика вода, а сега - 30-40 кубика. Дружеството не може да осигури вода хем за пиене, хем за поливане, категоричен е инж. Владков Той уточни, че се очаква режимът, започнал от април, да остане до края на септември.

Поради рязкото намаляване дебита на водоизточниците от 22 август на воден режим са 9 севлиевски и 12 габровски села. За населените места, захранвани от севлиевското дружество “Бяла”, вода има всеки ден от 17 до 8 часа.

В случай на задълбочаване на кризата ще има нов режим, застраховат се от местното ВиК.

Поради настъпилото засушаване ВиК - Габрово, въведе режим на водоподаването за селата Междене и Узуните. Вода се подава 48 часа, след това 48 часа няма водоподаване.

Една трета от селата в община Кърджали не са водоснабдени и в тях хората разчитат на собствени водоизточници. В Болярци, където живеят около 150 души, никога не са имали водопровод. Жителите му ползват кладенци, които сами са си направили, или изворната чешма в центъра на селото.

“Около половин милион лева са необходими за довеждането на вода до селото”, пресмята Файтин Мурад, кмет на Рани лист, към което се води и Болярци.

10 са селата с режим на водата в Кърджалийско, твърди шефът на местното ВиК Славчо Славков. Безводието мъчи най-много жителите на селата около кметство Костино. Там водата се пуска в чешмите през ден, а графикът се определя от селския кмет, който предварително го съгласува с хората.

Община Неделино обяви бедствено положение заради сушата, която държи близо 8000 души на режим на водата. Река Неделинска е почти напълно пресъхнала и тъй като няма пречиствателна станция и отвеждащ колектор, всички фекалии от канализацията на града изтичат в пресъхналото корито и вонята е нетърпима.

Затова има опасност и от епидемия, мотивира се кметът на общината Стоян Беширов. Той е връчил заповед за обявяването на бедственото положение на областния управител Димитър Кръстанов.

Губернаторът заяви, че във връзка с тежкото положение е съдействал на кмета да се разреши от ВиК изграждане на аварийно водоснабдяване от извор на над 3 км от Неделино.

С безплатен труд за два дни каналът бе прокопан на ръка, но дебитът му няма да реши напълно проблема, а само ще намали часовете на режима.

“Поискал съм среща с премиера Орешарски, належащо е държавата да ни помогне да се направи сондаж на 700 м дълбочина, с който да се хване нов водоизточник”, каза Беширов. Според сметките на кмета са нужни около 1,5 млн. лв. за сондажа, както и за възстановяване на бента на река Неделинска.

В Смолянско освен Неделино и Мадан още 20 села са на режим заради сушата през август, съобщи шефът на ВиК в Смолян Атанас Атанасов. В цялата област няма нито един язовир, а водоизточниците са повърхностни.

8000 души са на режим и в Маданско. В целия град и най-големите села Средногорци и Върбина получават вода едва по 4 часа на ден вечер от 18 до 22 ч. Няма сключен договор за наем на водоноски, защото в района няма откъде да се напълнят, обясни кметът на Мадан Фахри Молайсенов.

Миньорският център чака 13 г. да се построи яз. “Пловдивци”. В него са вложени 20 млн. лв., а трябват още 18,3 млн. евро за довършването. С него ще се реши проблемът с водоснабдяването на общините Рудозем и Мадан и 22 села, които всяко лято са на воден режим. Сега тече поредната процедура за избор на изпълнител.

Последвайте канала на

1182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини