Стотици великотърновци се включиха в традиционното обедно хоро в последния ден от годината

bulphoto (архив)
share

Стотици великотърновци се включиха в традиционното обедно хоро в последния ден от годината. И днес празничната хоротека е съчетана с подпомагане на три благотворителни каузи - средства за ушиване на детски фолклорни костюми за най-малките танцьори от Фолклорен клуб „Плетеница“, дарения за Ани, която страда от детска церебрална парализа и събиране на пакетирани хранителни продукти за центъра за настаняване на нуждаещи се хора в Горна Оряховица, коментира пред БТА д-р Калин Василев, който е основател на групата „TarnovoRuns - Движение и Здраве за Всеки“.

Неформалната организация беше създадена през 2014  година и събира все повече съмишленици, които участват в туристически походи, велосипедни преходи, физически активности сред природата, акции за почистване на нерегламентирани сметища, създаване и преоткриване на екопътеки, както и подпомагане на различни благотворителни инициативи и социална ангажираност.

Без Дунавско хоро на Нова година

През 2022 година близо 70 хиляди души от цялата страна са участвали в 141 безплатни събития, анонсирани от групата в социалните мрежи. Още в първия ден на новата година започват и новите прояви, като първата е поход от Велико Търново до Ксилифор и Арбанаси, уточни д-р Василев.

Днешната хоротека в парк “Дружба“ не започна с традиционното Дунавско хоро, тъй като се проведе на открито. Според хореографа Николай Корчев, който е ръководител на Фолклорната формация „Плетеница“, за всяка авторска музика трябва да се плаща. Всяка година той сключва договор с Музикаутор и Профон, за да използва в своята дейност творчеството на автори от целия свят с уредени авторски права. Неговото мнение е, че тази практика подпомага творците и всички,  ползващи техния труд трябва да отдадат своето уважение чрез подписване на договор за ползване, за който съответно и да платят.

Водещи новини

Още новини