В Банско вече има отворени писти, а освен това вече е в експлоатация и лифт Коларски. Всичко това се очаква да доведе до празничен наплив на туристи към Банско, като в името на безопасното им изхранване Агенцията по храните започва масови проверки в заведенията в зимните ни курорти.
До момента не са установени драстични нарушения, а пропуските предполагат само предупреждения, но не и глоби. В петзвезден хотел в Банско проверката започна от стоките, съхранявани в хладилниците. Записват се партидните номера на продуктите, изискват се приемните документи за съответната стока, за да се види дали всяка една има данни за произход. Сладкарските изделия се проверяват на коя дата са приготвени.
БАБХ наблюдава масов принцип на зареждане с продукти на ежедневна база. От агенцията призовават да се работи само с регламентирани доставчици, както и да се актуализират алергените. Приканват и написаното в етикета да съответства на съдържанието.
Освен в Банско, инспекторите ще проверят и Разлог, Баня и Добринище.