Бащата на Сашко: Прегръщам сина си и се прекланям пред хората, които го търсеха

Facebook
share

"Прегръщам сина си! Прекланям се пред близките ми приятели, които бяха до мен през цялото време, пред всички хора, които денонощно търсеха, както и пред тези, които горещо се молеха", написа във Фейсбук снощи Александър Цветанов, бащата на 12-годишното дете, което изчезна на 11 ноември и беше намерено вчера малко преди 14:30 ч. 

"Поклон пред упоритостта на директора и заместник-директора на полицията в гр. Перник - г-н Млеканов и г-н Николов, които заявиха че никога няма да се откажат. Поклон пред кмета на Перник г-н Владимиров, който съдействаше по всевъзможни начини. А за хората с криле Веселин и Милко - делтапланеристите, които го намериха - благословени да сте! Благодаря ви от цялото си сърце!

Бог е велик!", сподели още бащата.

Вчера добрата новина измести лошите вести - 12-годишният Александър от Перник беше намерен след повече от седмица издирване. Детето изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци.

Детето бе открито от двама доброволци - Милко Михалков и Веселин Георгиев, от местен клуб по делта- и парапланеризъм. Двамата заявиха, че участват в издирването още от първия ден и отказаха обявената от бащата парична награда за намирането на Сашко.

Първи кадри на Сашко от Перник след намирането му
 

„Момчето е намерено в дере в гората“, разказа Веселин Георгиев. Сашко бил в безпомощно състояние, изтощен, мокър, мръсен. "Не можах да повярвам, като го видях. Щом забелязах, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче близо до мен, завихме го, свалихме му мокрите дрехи", разказа Георгиев. Сашко първо е поискал вода.

Според Милко Михалков - член на групата, намерила Александър, момчето е оцеляло, защото се е борило. По думите му то е било през цялото време в Голо бърдо. Планината е трудна, само от южната страна има над 20 дерета. Именно там в едно дълбоко дере е намерено момчето. Спасителите му предполагат, че след като се е загубило, е тръгнало в грешната посока. Според тях е изминало 7 км. „Планината може да бъде майка и мащеха. В случая е била майка за него“, каза Михалков. По думите му трудно е било и на планинските спасители, и на кучетата, и на доброволците. Михалков смята, че детето е оцеляло само, спасилите го просто са му помогнали да се прибере.

Детето е имало много голяма воля за живот, която да го движи напред и да не се отказва, каза за БТА Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба.

„Детето е намерено от хора, ходещи пеша. Не може да се каже дали Александър се е движел през цялото време, дали е сменял позицията си, но най-вероятно се е движел, защото в противен случай щеше да измръзне още през първата нощ“, допълни той. Със сигурност мога да кажа, че това са възможно най-трудните мисии за издирване, тъй като нямахме почти никаква информация и търсехме дете с аутизъм, каза още Нешев.

Намериха жив изчезналия Сашко

Иначе Александър е в стабилно състояние и психичното му състояние е сравнително добро, съобщи пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Той беше в болница "Пирогов", където е настанено 12-годишното момче.
 

Детето има лека дехидратация, уточни министърът. Той обясни, че са се провели много изследвания и консултации. По думите му детето е боец.

След като се срещна с бащата на Александър и със самото дете, министър Меджидиев обясни, че кръвните показатели и кръвната захар на момчето са нормални, което говори, че детето е намерило начин на приема течности и някаква храна. По краката има леки охлузвания, не мога да кажа, че е премръзнало, явно краката са били боси и мокри, но общото му състояние е добро, каза още Меджидиев. Бащата е при детенцето, нещата са спокойни, детето е в абсолютно стабилно състояние и е добре, обобщи той.

Водещи новини

Още новини